Giganyulak, viszkis tojások, fészek készen - ilyen az idei húsvéti giccskínálat

2017. április 13. csütörtök 11:10

Giganyulak, viszkis tojások, fészek készen - ilyen az idei húsvéti giccskínálat

Strucctojás méretű csokitojás, viszkis húsvéti bonbon, hercegnős ruhába bújtatott rózsaszín csokinyúl - csak néhány példa az extrém húsvéti édességek közül, amiket a boltok polcain találunk. Idén is drága mulatság lesz megtölteni a nyuszifészket - amit akár előre meg is vásárolhatunk. 

Már hetekkel ezelőtt megjelentek a csokoládényulak és -tojások a boltok polcain, most pedig már csúcsra jár a kínálat. Körülnéztünk, milyen az idei felhozatal - nem csak az árak miatt tátottuk el olykor a szánkat.

Márkás kontra „névtelen" - ég és föld
Az, hogy a neves csokoládémárkák termékei drágábbak, már nem újdonság. Nem véletlen, hogy ezek kerülnek előtérbe a polcokon, pláne, hogy nem csak minőség és mennyiség, de választék szempontjából is előnyben vannak. Egy nagy lila nyúlért 700 forintot kell fizetnünk, míg ugyanezért egy kisebb márkától feleannyit.

Nagyobbat és többet
A gyártók ezt az elvet követve igyekeznek még nagyobb hasznot húzni. A kisebb nyulakat kettes, hármas vagy négyes, a tojásokat viszont még nyolcas kiszerelésben is kínálják. Ezeknek a csomagoknak az ára 900-1700 forint között mozog. Azonban ugyanennyi pénzért egy darab giganyulat vagy egy "strucctojást" is vehetünk. Ennek tökéletes ellentéte az a csokoládé, aminek valójában egy tizedét lehet megenni, a többi a dizájn része. Konkrétabban: a nyuszinak csupán a feje készült csokiból, a teste már papír, az árán viszont ezt nem érezzük.

Ízkavalkád és alkohol csokiba mártva
Természetesen még kapható egyszerű tejcsokoládéból készült édesség, de egyre nagyobb a választék a különböző ízesítésekből. Az ét- és fehércsokoládés figurák mellett az epres és a mogyorós számíthat még old schoolnak, a töltelék viszont lehet az almástól kezdve a pattogó cukorkáson át a karamellásig szinte bármilyen. Ami még ezeknél is nagyobb újdonság, hogy már a magukat még gyereknek érző felnőtteknek is készülnek húsvéti finomságok: viszkis, vodkás, likőrös és kávés bonbont vagy tojást is ajándékozhatunk nekik.

A csomagolás is csábító
Gyakran a silányabb minőségű belsőt látványos külsővel leplezik. Melyik lányos szülő tudna ellenállni például egy csupa rózsaszín, masnis nyúlnak vagy mesebeli hercegnős tojásnak? Könnyen szemet szúrhatnak a sok színes között a jellegzetes magyar motívumokkal díszített tojások is. De már az is sokat nyom a latba, ha egy sokkal vidámabb bárány köszön vissza a csomagoláson, mint a többin. Sőt, nem csak a papír tornázhatja fel a csoki árát: a műanyag öntözőkannából kikandikáló nyuszi vagy a tojásból kibújó kiscsibe cukiságfaktora is többet ér.

Lustáknak csomagot
Ha nincs kedvünk egyesével válogatni, csomagban is megvehetjük a fészekbe valót. Valamennyi nagy márka készít előre összeállított dobozokat vagy kosárkákat, benne mindennel, ami kell. Sőt, már a jellegzetes húsvéti figurákhoz - nyúl, tojás, bárány, csibe - sem ragaszkodnak, akár plüss majommal vagy hernyóval együtt is megvehetjük az édességeket tartalmazó csomagokat. Ezeknek az ára igencsak borsos, akár 2500-3000 forintba is fájhat.

„Filléres" nyalánkságok a régi időkből
A polcok eldugottabb részein azért még találunk retró édességeket, mint például a Vadász csokitojás 300, vagy a piros alufóliába csomagolt üreges csokitojás 100 forintért. Hasonlóan olcsó a nyuszis tejkaramella és a Nyuszi ajándéka nevű kekszes szelet is, melyekből azonban csak szerény mennyiségben lehet kapni. 

Díszlet is eladó
Nem csak a belevalót, de magát a fészket vagy kosárkát is megvehetjük a boltokban. Árulnak zöld filcből készült, virágokkal díszített fészket 1000 forintért, az egy fokkal csicsásabb műanyag fészek pedig már 1500. Némelyikhez édesség is dukál, ezekért akár kétezret is elkérhetnek. Hasonlóképpen a hímes tojásokhoz is hozzájuthatunk, legyenek azok csokoládéból vagy műanyagból. Az egyik hipermarketből például hat darab előre festett tojást 900 forintért vihetünk haza, ha e húsvéti hagyományon is spórolni szeretnék.

Kiss Alexandra - Fotó: Dittrich Éva