Gazdanapok Szentlőrincen: jövő péntektől három napon át ismét szabad a vásár

2016. augusztus 03. szerda 16:24

Gazdanapok Szentlőrincen: jövő péntektől három napon át ismét szabad a vásár

Az előjelek és a szervezők várakozása szerint minden szempontból kiemelkedően sikeres lehet az augusztus 12-én kezdődő Szentlőrinci Gazdanapok. A 23. alkalommal sorra kerülő kiállításra és vásárra minden korábbinál több kiállítót várnak, határainkon túlról is, s a látogatók száma is rekordot dönthet. A szakmai programok, bemutatók mellett a családok számára egész napos, kellemes és tartalmas kikapcsolódást is kínálnak, hangzott el szerdán a Szentlőrincen tartott sajtótájékoztatón.  

- Húszezer négyzetméteres füves kiállítási területen, 1100 négyzetméteren hőszigetelt, fedett pavilonokban, valamint további ezer négyzetméteren könnyűszerkezetes pavilonokban, és rendezvénysátorokban várjuk a látogatókat a jövő pénteken kezdődő Szentlőrinci Gazdanapokon - fogalmazott Pohl Marietta, a seregszemlét szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ (BMVK) vezetője.

Hozzátette, eddig minden korábbinál több, 382 regisztrált kiállító jelezte részvételét, s még a már lejárt határidőt követően is érkeznek hozzájuk megkeresések.
Mindez azt jelenti, hogy minden korábbinál nagyobb számban lesznek jelen kiállítók a Szentlőrinci Gazdanapokon, ahova augusztus 12-14-e között több mint húszezer látogatót várnak.

Újdonság, hogy idén először valóban nemzetközi lesz a vásár, Ausztriából, Németországból, Horvátországból és Erdélyből is érkeznek kiállítók.

A részleteket illetően Pohl Marietta kifejtette, idén csaknem hatvan cég mutatja be a különféle erő- és munkagépeit, ezek egy része szántóföldi bemutatón, élesben is látható lesz, ami az idei vásár egyik újdonsága.

A kiállításon a helyi termékeket, élelmiszereket is fókuszba állítják, hozzávetőlegesen ötven standon mutatkoznak be helyi termelők, akiknek a termékei természetesen helyben meg is vásárolhatók.

A korábbi esztendőkben nagyon népszerűnek bizonyult őshonos állatokat bemutató udvarban idén is lesz szürke marha, parlagi szamár, bivaly, őshonos juh és baromfi, valamint hidegvérű lovakat is láthatunk.

Vágtáznak is

Ugyancsak látványos és nagy érdeklődésre számot tartó programnak ígérkezik a Nemzeti Vágta egyik előfutama, amit a vásár ideje alatt vasárnap Szentlőrincen rendeznek meg. A versenyt megelőző felvezetőben a Pécsi Huszáregyesület, a Magyar Szablyavívó Iskola, a Zrínyi Vitézek és a Tenkes Lovas-tanya csikósai is szerepelnek.
Az előfutamon egyébként legfeljebb 12 versenyző indulhat, akik közül négyen juthatnak el a szeptember negyedikén esedékes Nemzeti Vágtára.

Idén a Baranya udvar is új formát kap, a megyei értéktárba bekerült programok is szerepelnek benne.

A látogatók körében ugyancsak nagyon kedveltnek számító kisállat-kiállításon díszbaromfi, vízi szárnyas- és nyúltenyésztők, galambászok is bemutatkoznak.
A kézműves vásárban minőségi kínálattal találkozhatnak majd az érdeklődők, csakúgy, mint a gasztronómia területén.

Pohl Marietta kiemelte, a gazdanapok jövő pénteki nyitányán sorra kerülő, A helyi termék a vidék jövője elnevezésű szakmai konferencián neves előd előadók, az agrárpolitika jeles képviselői tartanak előadásokat.

Az idei, 23. Szentlőrinci Gazdanapokat Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, illetve Tiffán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos nyitja meg.
A részletes program a www.bmvk-gazdanapok.hu weboldalon tekinthető meg.

Képünk a szerdai sajtótájékoztatón készült.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva