Gáz van a Tudásközpontban: beázott, ezért nincs áram az épület egy részében

2017. január 18. szerda 16:54

Gáz van a Tudásközpontban: beázott, ezért nincs áram az épület egy részében

A főbejárati homlokzat felől nézve minden rendben van a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületében, a déli oldalon viszont már nem ez a helyzet. A havazás következtében ugyanis az üvegborítású fal vagy a tető beázott.

A beázás miatt szerda reggeltől a harmadik emeleten működő Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár gyakorlatilag zárva tart. Mert legalább egy elektromos elosztószekrény is vizes lett, ezért olvasókat, hallgatókat nem fogadhatnak. 

A hiba miatt egyrészt akadozott a vonalas telefon működése, másrészt az internetes szolgáltatás sem volt zavartalan reggel. De akkor jellemezzük leghívebben a helyzetet, ha kijelentjük: majdnem minden, amihez villany kell, leállt a szinten. Kivéve például a liftet, ami kellően messze van az üzemzavartól.

Törtek már az üvegek is

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületét az Európa Kulturális Fővárosa 2010 egyik legnagyobb beruházásaként építették fel. Az amúgy impozáns ház az átadás után többször is azért került a híradások élére, mert a külső burkoló, egyben díszítő üvegtáblák közül több is összeroppant, majd a földre hullott. Akkor vizsgálat indult az esetek kapcsán, majd az a megállapítás született, miszerint a falak még egy kissé mozogtak, ennek okán keletkezett a feszültség a táblákban, ami a károkat okozta.

Az épületegyüttest üzemeltető gazdasági társaság műszaki vezetőjét magában a házban nem sikerült elérni sem telefonon, sem személyesen. Mivel a helyzetről csak neki van joga nyilatkozni, ezért részletekkel nem szolgálhatunk.

Hiteles forrásból szerzett információk alapján azonban állíthatjuk, az újbóli kapunyitás időpontja teljességgel bizonytalan. Felmerültek olyan vélemények, amelyek szerint a kiszáradást vagy a Napra, vagy a belső fűtésre bízva lehet megoldani leghatékonyabban.

Előbbi az égiektől függ, utóbbival egyelőre semmi gond, csupán idő kérdése az egész.

Az érintett szinten csak a könyvtárosok, illetve a hiba okát kutató munkatársak tartózkodtak kora délután. Rendes esetben, zömében egyetemisták szokták látogatni a kutató-, illetve kölcsönzőhelyet, de nekik most nyomuk sem volt. Ebből persze vizsgaidőszak lévén, még akadhat némi feszültség.

 

 

Pucz Péter - Fotó: Facebook