Gámántól továbbra sem szabadulnak a pécsiek: per per hátán - ennek soha nem lesz vége?

2013. április 16. kedd 20:08

Gámántól továbbra sem szabadulnak a pécsiek: per per hátán - ennek soha nem lesz vége?

Több ezer jelenleg lezáratlan parkolási ügye van még (ezek legnagyobb része behajtási szakaszban) Pécsett a Gámán Kft.-nek. A cégtől 2011. novemberében vette át a pécsi közterületi parkolás üzemeltetését - tíz éve után - a BIOKOM Kft. A társaság vezetője Gámán Imre szerint „borzasztó hosszadalmas folyamat", míg ezen ügyek végére jutnak.

Az eljárások - mondta el a társaság vezetője - mind 2011. október 31-e előtti eseteket érintenek, s "olyan autósokkal szemben folynak, akik nem vettek parkolójegyet, lejárt a jegyük, vagy nem fizettek pótdíjat". Hogy pontosan hány ilyen ügyük van, arról a Gámán Imre csak megközelítőleges számot mondott munkatársunknak: ő több ezer máig folyamatban lévő esetről tud.

Dr. Hajdu István, a Pécsi Törvényszék szóvivője érdeklődésünkre ellenben azt mondta, jelenleg ötven alatt van azon ügyek száma, amelyet jelenleg is tárgyalnak a pécsi bíróságokon. Hozzátette, körülbelül háromszáz esetet felfüggesztettek, ami azt jelenti, hogy bármelyik fél kezdeményezheti a bíróságon azok újraindítását. Hajdu ezek alapján valószínűsíti, hogy a Gámán Imre által említett több ezer ügy fentieken túlmutató része a végrehajtási szakaszban lévő eljárásokra vonatkozik.

Gámánnál arra is rákérdeztük, hogy mégis mekkora bevételre számít cégük, azonban pontos adatokat ezzel kapcsolatban sem közölt. Ugyanakkor úgy véli, hogy a pécsi perek nekik elsősorban kiadást jelentenek.

- Minden egyes eljárás munkával, postaköltséggel jár, és minden esetben illetéket, minden bírósági szinten lévő ügynél pedig ügyvédet kell fizetnünk. Ha végrehajtásra kerül az ügy, a végrehajtó csak akkor foglalkozik vele, ha az ő munkáját előre kifizetik - fogalmazott. Az előzőekhez annyit fűzött hozzá, hogy ha eredménnyel járnak „akkor be is folyik valami".

A Pécsi Törvényszék szóvivője szerint az ilyen parkolási esetekben legtöbbször ezer és 20 ezer forint között mozog a perérték, de hozzátette, vannak olyan kiugró esetek is, amikor ezen összegeknél jóval több pénz a tét az eljárás során.

2011. október 31-től már nem volt törvényi lehetőség arra, hogy magáncégek üzemeltessék a településeken a közterületi parkolókat, arra a fenti dátumot követően csak önkormányzati tulajdonú társaságoknak van jogosultsága. Így a Gámán Kft. azóta nem csak Pécsről szorult ki, hanem a többi városból is, ahol korábban jelen volt.

A cég már korábban is foglalkozott parkolóórák telepítésével, szervizelésével, illetve egyéb parkolók üzemeltetéséhez szükséges eszközök forgalmazásával. Munkatársunk kérdésére, miszerint ebbéli minőségében továbbra is jelen van-e Pécsett társaságuk Gámán Imre úgy felelt, egy esetben szereltek fel termékeikkel egy parkolót, de az sem Pécs önkormányzatának megrendelésére történt.


Képünk illusztráció.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva