Folyamatos tájékoztatást vár Páva Zsolt az atomtemetővel kapcsolatos kutatásokról

2015. április 18. szombat 13:02

Folyamatos tájékoztatást vár Páva Zsolt az atomtemetővel kapcsolatos kutatásokról

Levélben fordult a pécsi önkormányzat a bodai atomtemetővel kapcsolatos kutatást irányító céghez azt kérve, hogy folyamatos tájékoztatást kapjon a városvezetés, s így a pécsiek is a kutatás eredményeiről. 

Egyre nagyobb hullámokat ver a bodai atomtemető ügye. Az ellenzéki politikusok szerint a Fidesz elzárkózik a konzultációtól, sőt, a projektért felelős Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Közhasznú Nonprofit Kft.-vel sem akar egyeztetni.

A legújabb fejlemények viszont ennek ellenkezőjét látszanak alátámasztani. Egy, az internetre felkerült, azaz nyilvánossá tett levél arról tanúskodik, a pécsi önkormányzat felvette a kapcsolatot a céggel.

Az Együtt matricákat oszt, az LMP népszavazna

Begyújtották a rakétákat az ellenzéki pártok Pécsett. A Lehet Más a Politika (LMP) helyi népszavazást kezdeményezett a bodai atomtemető ügyében, az Együtt pedig matricákkal kampányol. Abban mindkét szervezet egyetért, hogy módosítani kell az előírásokat annak érdekében, hogy a pécsiek is beleszólhassanak az atomtemető ügyébe, ne csak a bodaiak. Vasárnap pedig tüntetést is tartanak városunkban - többek közt - az atomtemető ellen.

Az ominózus, április 8-án kelt írást dr. Páva Zsolt, Pécs polgármester jegyzi, címzettje pedig Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője. Az érdekvédelmi vezető még a legutóbbi, március végén tartott közmeghallgatáson tett fel kérdéseket az iskolákat érintő témákban, valamint a bodai atomtemető ügyében. A közösségi oldalra kiposztolt levélben a polgármester szó szerint a következőket írja: „Ahhoz, hogy a pécsiek véleménye is figyelembe vételre kerüljön, az első lépés, hogy megismerhessük a kutatási célokat, a kutatás ütemtervét és folyamatosan információt kapjunk a cégtől a saját tevékenységére vonatkozóan. Erre vonatkozó megkeresés részünkről megtörtént. Jelenleg várjuk az arra vonatkozó válaszlevelet, hogy az önkormányzat, illetve a város lakossága milyen módon tud állandó tájékoztatást kapni az éppen aktuális kutatási eredményekről".

A városvezető levelében leszögezte, annak ellenére figyelemmel kísérik a kutatást, hogy az nem a város közigazgatási határán belül történik. A cég egyébként korábban - mint az a levélben olvasható - pont arra hivatkozva nem küldött tájékoztatást, hogy a munkálatok nem Pécsett zajlanak.

Kíváncsiak voltunk, hogy érkezett-e már válasz a megkeresésre, ám Páva Zsoltot egyelőre nem tudtuk elérni. Természetesen, amint sikerrel járunk, frissítjük írásunkat.


Képünk
a bátaapáti atomtemetőben készült. 

Palotás P. - Fotó: RHK