Folyamatban van az ismeretlen eredetű gáz meghatározása

2015. január 22. csütörtök 10:50

Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., a Tettye Forrásház Zrt. és a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös sajtóközleménye.

Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., a Tettye Forrásház Zrt., valamint a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei jelenleg is együttműködésben dolgoznak Pécsett, a Mártírok útján, ahol a szennyvízaknában talált ismeretlen eredetű gáz meghatározása zajlik.

Mint ahogy arról már korábban is hírt adtunk, január 15-én a gázszolgáltató jelzésére gázszivárgáshoz riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort, valamint a pécsi hivatásos tűzoltókat. A jelzés szerint a gázszolgáltató mérései folyamatosan emelkedő gázkoncentrációt mutattak.

A szakemberek jelenleg is a gázkoncentráció folyamatos mérése mellett végzik a munkát. Mindenekelőtt a környező épületekben, illetve azok pincéiben végeztek méréseket, amelyek során egyetlen esetben sem mutatták ki a műszerek a gáz jelenlétét. 

E mellett a földgáz és a szennyvízvezetékek környezetében is folyamatos méréseket végeztek, végeznek. Azokon a pontokon, ahol a gázkoncentráció magasabb volt, fizikai feltárással is megbizonyosodtak a gázszolgáltató szakemberei arról, hogy a földgázvezeték sértetlen. A vizsgálatok során az derült ki, hogy a földgázvezeték gáztömör, tehát nincs szivárgás a hálózaton.

Ezt követően kedden egy újabb vizsgálatra is sor került, ún. ballonozással (nyomás alatti vezeték zárással) végeztek egy újabb nyomáspróbát a gázszolgáltató szakemberei. Ezzel a vizsgálattal a teljes érintett földgázvezeték szakasz tömörségét, szivárgásmentességét ellenőrizték a szakemberek. A nyomáspróba ismételten megerősítette a korábbi vizsgálati eredményeket: a teljes érintett vezetékszakasz sértetlen, nincs rajt szivárgás.

Mivel a gázt a szennyvízhálózatban fedezték fel, a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a tisztítóaknák fedlapjait leemelve január 15-től folyamatosan átszellőztetik a csatornát, kombinált magasnyomású csatornamosóval tisztítják, öblítik az - elmúlt években rendszeresen karbantartott - érintett vezetékszakaszokat. 

A mai naptól kezdődően a fővárosból érkezett, speciális technológiájú járművet is bevetve összesen 520 méternyi csatornát mosnak át annak érdekében, hogy az ismeretlen eredetű gáz forrása megállapítható legyen.

A Mártírok útján tapasztalt jelenségre a megyében eddig nem volt példa, a pécsi szennyvízhálózaton sem tapasztaltak hasonlót a szakemberek. A vizsgálatok a héten tovább folytatódnak, hogy feltárják a gáz eredetét.

Az érintett útszakaszon a forgalomkorlátozás továbbra is szükséges a munkálatok idejére, amelynek oka, hogy a levegő számára átjárható csatornarendszerben a jelenleg ismeretlen forrásból származó gázt kontrollált, rendkívül alacsony szinten tudják tartani.

Lakosságvédelmi intézkedésre továbbra sincs szükség, a gázkoncentráció mérése folyamatos.