Fogyatékkal élő fiatalt raboltak ki, majd vertek meg

2017. január 16. hétfő 16:30

Fogyatékkal élő fiatalt raboltak ki, majd vertek meg

Elítélték azt a két vádlottat, akik kiraboltak, majd bántalmaztak egy fogyatékos kiskorút egy pécsi üzletházban.

A Pécsi Járásbíróság január 13-án kihirdetett ítéletében a vádlottakat bűnösnek mondta ki a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozott személy sérelmére, társtettesként elkövetett rablás bűntettében.

Egyikük 4 év 6 hónap, a másik 3 év 6 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyek gyakorlásától eltiltást kapott. A szabadságvesztést mindkettejük esetében fegyházban kell végrehajtani.

A közleményben az áll, hogy a vádlottak ismerősök, 2016. június 19. napján a délutáni órákban Pécsett egy üzletházban találkoztak. A kiskorú sértett ezen a napon a délutáni órákban szintén az üzletházban tartózkodott, ahol felfigyeltek rá a vádlottak, mivel észlelték azt, hogy a sértett nehezen jár, alsó lábszárain izomsorvadásban szenved.

A sértett kiment az üzletház elé, ahol telefonján „facebook" -ozni kezdett. A vádlottak utána mentek, követték, beszélgetésbe elegyedtek vele, majd a buszmegállóba is követték.

Ekkor az egyik vádlott felvetette a társának, hogy el kellene lopni a gyerek mobiltelefonját. Oda is mentek hozzá, majd a másodrendű vádlott kivette a kezéből a 35 ezer forintos mobiltelefonját. A sértett kérte vissza telefonját, azonban látta, hogy azt a vádlottak nem adják vissza, ezért követni kezdte őket, és felszólította őket, hogy adják vissza a telefont, különben rendőrt hív.

A telefonrablók ezen nevettek, majd egyikük vádlott megfordult és azért, hogy a sértett a telefon visszavételére irányuló szándékával hagyjon fel, a mellkasát két kézzel meglökte, miközben a másik bűnös az mellette állt.

A bántalmazást követően a vádlottak szaladni kezdtek, a sértett az ütés hatására megállt, majd tovább követte a vádlottakat és hangosan kérte vissza tőlük a telefonját, ezért az elsőrendű vádlott egy kereszteződésnél bevárta őt, majd azért, hogy a társa a telefonnal el tudjon futni, továbbá az eltulajdonított telefon visszavételét megakadályozza, ököllel a kiskorú arcába ütött, aki ezután felhagyott a követéssel.

A vádlottak a telefont eladták, azonban azt a nyomozás során lefoglalták és a sértettnek visszaadták.

A kiskorú, a bűncselekmény elhárítására betegségénél fogva korlátozottan képes sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott enyhítésért fellebbezett, az ügyész, a másodrendű vádlott és védője a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartottak fenn. Az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék