Fogy a város: igaz történetek alapján készült színházi darab a pécsiek elvándorlásáról

2015. november 28. szombat 14:29

Fogy a város: igaz történetek alapján készült színházi darab a pécsiek elvándorlásáról

Egyéni élettörténetek alapján készült az egyetemi teátrum új előadása. A Retúrjegyet! című darab kiindulópontja a folyamatosan fogyatkozó pécsi lakosságszám. A téma egyre égetőbb: sajnos az elmúlt években nagyjából 16 ezer fővel csökkent a város népessége.

A napokban mutatták be a Janus Egyetemi Színházban (JESZ) a Retúrjegyet! című darabot. Az előadás különlegessége, hogy napjaink fontos kérdéskörét, a külföldre vágyódást járja körbe, méghozzá az érintettek beszámolói alapján.

- Egy dokumentumszínházi előadásról van szó - kezdte Kelemen Kristóf író-rendező. - Ennek lényege, hogy az elhangzó szövegek gyakorlatilag mind azokból az interjúkból származnak, amelyeket Pécsre települt külföldiekkel, itt élő magyarokkal, illetve a már elköltözöttekkel készítettem - tette hozzá.

A fiatal szerző maga is érintett: ugyan Pécsett született, ám egyetemi tanulmányai miatt előbb Budapestre került, napjainkban pedig gyakran külföldre szólítja a munkája.

- Az előadás kiindulópontja az a tény, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent Pécs lakosságszáma. Kíváncsi voltam, miért vágyódnak el az itt élők, ugyanakkor érdekes kérdésnek tartom, hogy a városban élő külföldiek miért pont ide érkeztek, és hogyan látják az itteni életet. E mellett arra kerestem a választ, hogy az emberek mit tekintenek otthonuknak, mi az, amitől egy adott helyhez ragaszkodnak - sorolta a kérdéseket.

Aki a november 19-i bemutatót elszalasztotta, még semmiről sem maradt le. A mű jövő kedden, illetve december elsején is bizonyosan színpadra kerül a Zsolnay Negyedben.


Képünk a darab próbáján készült. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc