Fizetős parkoló a megyei kórháznál

2010. január 21. csütörtök 20:07

Fizetős parkoló a megyei kórháznál
Tavasztól akár a korábbi megyei kórház területén is parkolhatnak majd az autók, miután a városi egészségügyi integrációt követően az intézmény telkét egybenyitják a Rét utcai klinikai tömb területével. Néhány romos épület elbontása után olyan nagy terület jöhetne létre, ahol nemcsak a betegek, a látogatók és az orvosok, hanem bárki más is megállhatna - alig néhány percre a Belváros szívétől.

Vegyes állapotú épületek alkotják azt a hatalmas egészségügyi övezetet, ami a belváros peremén az egyetemi klinikák Rét utcai tömbjének és a Baranya Megyei Kórháznak az egyesülését követően jött létre. A Rákóczi út-Rét utca-Garai utca-Szendrey utca által határolt területen ugyanis a kiváló minőségben felújított kórházi épületek mellett néhány kifejezetten rossz állapotban lévő épület is megtalálható.



- Mivel a 400 ágyas klinika felújítása pályázati forrásból 3 éven belül megtörténik, ezért célunk, hogy az esetlegesen felszabaduló felújítási és beruházási forrásokat a Rét utcai tömbben használjuk fel - mondta el a Pécsi Újságnak Kollár Lajos professzor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója. - Több épület esetében sürgető a felújítás. Ilyen például a volt megyei kórház B épülete, ahol a komplett tetőszerkezetet ki kellene cserélni.

Ugyanakkor a százmilliós beruházások mellett néhány kisebb értékű beavatkozással is látványos eredményt lehet elérni. A megyei kórház romos kiszolgáló épületeinek (a garázsoknak, raktáraknak) a lebontásával, illetve némi tereprendezéssel ugyanis hatalmas terület szabadítható fel a kórházak között. Ennek hasznosításából pedig akár bevétele is származhat a klinikának.

- Vannak terveink arra, hogy a kialakítandó hatalmas területen egy új mentőhelikopter-leszállóhely megépítése mellett autóparkolókat hozunk létre, amelyben nemcsak az orvosok és a betegek, illetve látogatóik férhetnek el, hanem külső autósok is - mondta el Kollár Lajos. - Azt gondolom, hogy a belváros szívétől néhány percnyi gyaloglásra lévő terület népszerű lesz az autósok körében, ami a klinika számára többlet-bevételt eredményezhet. Már zajlik a szükséges átalakítások műszaki felmérése, ha minden jól megy, tavasszal már akár parkolhatunk is a területen.

Az egészségügyi intézmények integrációjának eredményeként lesznek további ingatlanokkal kapcsolatos változások is. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a klinikai tömb igazgatósága és gazdasági vezetése is a Rákóczi utcai blokkba költözik, sőt, a rektori hivatal költözése miatt az egyetemi gazdasági hivatal is elkerül a Szigeti úti tömbből, ahol így több épület szabadul fel. Ezek hasznosítására is vannak már elképzelések, hiszen a Kürt utca tervezett szélesítése miatt várhatóan lebontandó Immunológiai és Biotechnológiai Intézetnek, és egy, az egyetem több száz külföldi hallgatóját kiszolgáló Hallgatói Központnak is helyet kellene találni a jövőben.

Képünk illusztráció.

Marton Ferenc - Fotó: www.sg.hu