Figyelem, robbantás: térdre rogyasztották az egykori pécsi hőerőmű épületét

2016. február 09. kedd 16:09

Figyelem, robbantás: térdre rogyasztották az egykori pécsi hőerőmű épületét

Úgynevezett irányított robbantással szinte teljes egészében megsemmisítették kedden délután az egykori pécsi hőerőmű épületét. A városban elterjedt szóbeszéddel ellentétben a magánkézben lévő épület már nem állt műemléki védettség alatt. 

Mennydörgésszerű hanghatással járó robbanás rázta meg kedden délután a volt hőerőmű épületét, majd mire a hatalmas porfelhő eloszlott, már csak a romok maradtak láthatók.

A több mint húsz méter magas, több tízezer négyzetméter alapterületű létesítményt - pontosabban annak jelentős részét - úgynevezett irányított robbantással rombolták le.

Az ezt követően még viszonylagos épségben megmaradt részeket - értesüléseink szerint - egy újabb robbantással bontják majd le. Mindezt így is tervezték, azaz nincs szó arról, hogy a műveletet nem az eredeti elképzelésekkel összhangban hajtották volna végre.

A terület és az épület magánkézben van, a tulajdonos a helyszínen nem kívánt nyilatkozni sem arról, hogy miért vált szükségessé a bontás, sem pedig arról, mit tervez az ingatlanon.

A megyei kormányhivatal az ügyben illetékes bányászati osztályán a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondták, a robbantást megelőzően kiadták az ahhoz szükséges engedélyt.

A városban elterjedt szóbeszédet, mely szerint az épület műemléki védettség alatt állt, ugyanakkor határozottan cáfolták. Hozzátették, korábban valóban védett volt, azonban a jogszabályi változások miatt már nem az, így semmilyen előírást nem sértettek meg azzal, hogy engedélyezték a bontást.

Érdekesség, hogy a terület szomszédságában 2009-ben ugyancsak robbantással semmisítették meg a pécsi bányászat egy másik emlékét, a szénosztályozót is.

 

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva