Figyelem: kiadós eső, majd erős havazás várható, húsz centi is eshet Baranyában

2017. január 12. csütörtök 14:17

Frissítve: 2017. január 12. csütörtök 15:13

Figyelem: kiadós eső, majd erős havazás várható, húsz centi is eshet Baranyában

Frissítve! Páva Zsolt közleményt adott ki, amiben arról is ír, a városüzemeltetési társaság összes emberének és járművének bevetését kérte. Riasztást adott ki a megyére vonatkozóan a meteorológiai szolgálat: pénteken jelentős mennyiségű csapadék várható. Délelőtt jellemzően még eső hull majd a nyakunkba, amit délután havazás vált fel. Pécsett akár 15-20 centiméteres hóréteg is kialakulhat. 

Az elmúlt napokban megtapasztalt cudar hideget valamivel enyhébb, azonban csapadékos időjárás váltja fel a hétvégén.

Pénteken az éjjeli órákban kiterjedt csapadékzóna érkezik, amely az ország nagy részén jelentős csapadékot okoz, emiatt a meteorológiai szolgálat Baranyára riasztást adott ki.

Eleinte még sokfelé eső várható, amit a délután folyamán északnyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, később havazás vált fel. A halmazállapot-váltást követően nagyobb mennyiség a Dél-Dunántúlon várható.

A Pécsre szóló előrejelzés szerint akár 15-20 centiméteres is lehet péntek estig a hótakaró.

Aznap és szombaton fagyni csak éjjelente fog, napközben plusz két-három fok lehet, vasárnap azonban újabb lehűlés kezdődik, s nappal sem fog olvadni.

Visszatérnek a kőkemény éjjeli fagyok, s hétfőn, kedden, valamint szerdán is számíthatunk újabb havazásra.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere csütörtökön délután közleményt adott ki:

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint Pécs térségében 10-15 centimétert meghaladó mennyiségű friss hó is lehullhat pénteken. Fokozott óvatosságra lesz szükségünk a közlekedésben az utakon, járdákon, tereken. Ezért kérek mindenkit, hogy figyeljünk egymásra, segítsük egymást!

Az előrejelzések szerint pénteken déltől csak 1-2 fok lesz Pécs térségében a hőmérséklet, ami azt eredményezheti, hogy a lehulló hó megmarad, s időlegesen megnehezítheti a közlekedést.

A város útjait kezelő városüzemeltetési társaságtól azt kértem, hogy minden rendelkezésre álló gépjárművét és emberét vesse be, kibővített kapacitással dolgozzon.

Így összesen mintegy 300 ember vesz részt a mentesítésben váltott műszakban az utakon, tereken, járdákon, buszmegállókban. A munkálatok során elsőbbséget élveznek a buszközlekedési útvonalak.

De nekünk is van dolgunk!

Arra kérek mindenkit, hogy figyeljünk ebben a rendkívüli időjárásban is egymásra, szeretteinkre,segítsük a közlekedést azzal, hogy házunk előtt tisztítjuk a járdákat! Mindez közös érdekünk.

A társasházakban élők a BIOKOM Nkft. honlapján (http://new.biokom.hu/tartalmak/Varosreszek) térképes formátumban is megtalálják, hogy mely járdaszakaszok tartoznak hozzájuk síkosságmentesítés tekintetében.

Kérek minden autóvezetőt, hogy reggel csak az induljon útnak gépjárművével, aki magabiztosan vezet síkos utakon, kocsiján téli gumiabroncs van. Egyben fokozottan figyeljünk a parkolásnál arra, hogy a hókotrók munkáját ne akadályozzuk!

A havazással, körülményekkel kapcsolatban folyamatosan frissülő információk a www.baranya.katasztrofavedelem.hu oldalon érhetők el. A meteorológiai riasztásokat nyomon követhetjük a www.met.hu oldalon.

A pécsi buszokkal kapcsolatos információk a Biokom Nkft.Mobilitási Központjának oldalán, a http://mobilitas.biokom.hu/hirek/aktualis webcímen találhatók", olvasható a közleményben.

 

Képünk archív felvétel, a Mecsekben készült tavaly decemberben.

M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)