Fiatalok értelmezték újra Bartók három színpadi művét

2016. november 27. vasárnap 13:30

Fiatalok értelmezték újra Bartók három színpadi művét

A Bartók újratöltve! diákpályázat nyertesei december 20-án mutatják be a zeneszerző három újragondolt színpadi művét, A fából faragott királyfit, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát az Átrium Film-Színházban.

A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából meghirdetett országos pályázatot a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galéria írta ki 10 és 23 év közötti fiatalok részére. A három nyertes diákcsapatot szakemberekből álló zsűri - Csanádi Judit látványtervező; Magács László rendező; Nagy Fruzsina jelmeztervező; Pálfi György filmrendező; valamint Szabó Balázs dalszerző, énekes, bábszínész - választotta ki - olvasható a galéria közleményében.

A nyerteseket a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor hallgatói, illetve Uray Péter, a Kaposvári Egyetem rendező tanára segíti majd abban, hogy öt hét alatt színpadra adaptálják elképzeléseiket.

A Kékszakállú herceg várát a budapesti Leövey Klára Gimnázium diákjai mutathatják be. A tanulók új szövegkönyvet írtak a jelenetekhez, amelyekben olyan mai problémák is megjelennek, mint a lassú internetkapcsolat, az eredeti Bartók-etűdöket pedig olyan előadók dalaira cserélték le, mint a Motörhead, a Nirvana vagy Pink.

A fából faragott királyfit a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakiskola csapata viszi színre A szürke tündér címmel; elképzelésükben a nézők is fontos szereplői és alakítói lesznek az előadásnak attól függően, hogy hova ülnek le az előadás kezdetén.

A csodálatos mandarint bemutató székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai előadásuk középpontjába az ismerkedést és az erotikát helyezték: a darab szereplői egy éjszakai bárban találkoznak.

A pályázatot annak a Bartók135 kiállításnak a részeként hirdették meg, amely három generáció reflexióit mutatja be a zeneszerző életművére. A Deák 17 Galéria által felkért fiatal kortárs képzőművészek alkotásai és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet már klasszikusnak számító Bartók-díszlettervei mellett láthatók a bemutatón a középiskolások munkái is.

A galéria tudatosan törekszik arra, hogy ne elkülönítve jelenítse meg a különböző generációk munkáit, hanem úgy, hogy azok gazdagíthassák egymás értelmezési lehetőségeit. A pályázat üzenete, hogy Bartók művészete és az általa felvetett kérdések a mai napig érvényesek, darabjai pedig inspirálók a fiatal generáció és a nagyközönség számára egyaránt. A kiállítás január 14-ig tekinthető meg.

MTI