Fesztiválkórust alapítottak a Pannon Filmharmonikusok, fiatal kóristákat várnak

2015. október 01. csütörtök 14:30

Frissítve: 2015. október 01. csütörtök 16:03

Fesztiválkórust alapított a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar a zene világnapján csütörtökön - jelentette be Horváth Zsolt, a filharmonikusok igazgatója a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

Az igazgató kiemelte: a Dobos László akusztikus, zenei rendező és Vass András karmester művészeti vezetésével működő, a kultúráért felelős államtitkárság és a pécsi városvezetés támogatását is élvező fesztiválkórus létrehozásának célja egy, a filharmonikusok kijelölt hangversenyein fellépő, a zenekar minőségi igényével összhangban működő egyedi formáció meghonosítása.

Az első körben harminckettő, majd negyvennyolc tagú fesztiválkórus a Pannon Filharmonikusok hangversenyeihez igazodó próbarenddel és a zenekar szakmaiságához méltó zenei elvárásokkal dolgozik majd és december 16-án, a Kodály Központban mutatkozik be a közönségnek - tette hozzá.

Horváth Zsolt szólt arról, hogy a zenekarral fellépő vendégkórusokra eddig évente 3-4 millió forintot költöttek.

A fesztiválkórus ennek a duplájába kerül, de jelentős előrelépést várnak tőle az összeszokottságot és a hangversenyek minőségét illetően, s további előny, hogy az új formáció tovább színesíti, gazdagítja a pécsi kóruséletet.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta, hogy a fesztiválkórus megalapítását a filharmonikusok elmúlt tíz évben tapasztalt fejlődése is indokolta, amelynek eredményeként a szakma a zenekart kategóriájában az ország négy legjobb együttese között tartja számon.

A Pannon Filharmonikusok rendszeresen fellépnek Budapesten és külföldön is, repertoárjuk rendkívül széles, a régi zenei mellett kortárs műveket is gyakran játszanak - jegyezte meg.

Az államtitkár kitért rá, hogy várhatóan október közepén a kormány elé kerül az a Modern városok programmal összhangban készült előterjesztés, amelynek elfogadásával az állam az eddigi támogatás többszörösével járulhat hozzá a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok működtetéséhez.

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a művészeti vezetés magas színvonalú, saját hangzáskultúrával rendelkező fesztiválkórus felépítésére törekszik, amellyel szemben elvárás a barokk és a bécsi klasszikus repertoárnak a szövegkiejtésben, az artikulációban, zenei tagolásban, a hangzásban egyaránt érvényesülő stílusos megszólaltatása.

A törekvések között szerepel a barokk és a klasszikus zene értelmezését célzó új lehetőségek feltárása, elsajátítása, valamint olyan letisztult, a stílusnak megfelelő kórushangzás kialakítása, amely a régi zenére jellemző lendületet, virtuozitást, frissességet, továbbá a markáns zenei karaktereket sem nélkülözi.

A tagok sorába azokat a 14. életévüket betöltött kóristákat várják, akik a kórus céljaival egyetértve a Pannon Filharmonikusok zenés produkcióinak részesévé kívánnak válni, motiváltak kimagasló kórusprodukciók létrehozásában, és megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek.

Felvételt nyerni a művészeti vezetők előtt történő meghallgatáson lehet. Az október végi esemény kötelező és választható zenei anyagáról bővebb információ a filharmonikusok weboldalán, a www.pfz.hu/fesztivalkorus címen olvasható.

MTI