Fesztiváldíjas Köles Ferenc, Pécsi Nemzeti Színház művésze

2014. szeptember 16. kedd 16:50

Fesztiváldíjas Köles Ferenc, Pécsi Nemzeti Színház művésze

A Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című produkciója nyerte el a legjobb előadásnak járó elismerést a Vidéki Színházak Fesztiválján; a díjat Rusznyák Gábor rendező vette át a Thália Színházban kedden.

A szombaton zárult esemény keddi díjátadó ünnepségén Lantos Anikó fesztiváligazgató felidézte, hogy immár harmadik alkalommal rendezték meg a fesztivált a Thália Színház évadnyitó programjaként. A 8 napos rendezvényre 11 vidéki társulatot, nyolc nagyszínpadi és három stúdióelőadást hívtak meg.

Elmondta, hogy az előadások látogatottsága 82 százalékos volt, gördülékenyen zajlott minden esemény, attól eltekintve, hogy egy előadás betegség miatt elmaradt. A fesztiválhangulathoz a szabadtéri koncertek is hozzájárultak: a színházba érkezőket minden nap más fellépő együttes fogadta, mindig abból a városból, ahonnan a nagyszínpadi előadás érkezett.

Az előadásokat öttagú zsűri értékelte: Koronczay Lilla újságíró, Kántor Viola televíziós szerkesztő, Szervét Tibor színművész, Egressy Zoltán író és a közönség soraiból választott zsűritag, Hetesi Mónika.

A zsűri egyik különdíját a székesfehérvári Vörösmarty Színház Pillangó című produkciója nyerte el, a díjat Horváth Csaba, az előadás rendezője vette át. A zsűri másik különdíját Benedek Mari jelmeztervezőnek ítélték oda a Pillangó és a kecskeméti Katona József Színház Hosszú út az éjszakába című előadásának jelmezeiért. A művész távollétében a díjat Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója vette át.
A legjobb női alakításért Trokán Nóra, a legjobb férfi alakításért Kőszegi Ákos kapott díjat a Hosszú út az éjszakába című produkcióban nyújtott játékáért.

Lantos Anikó hozzátette: a rendezvény végére született meg a döntés, hogy Fesztivál díjat alapítanak, amelyet a fesztivál munkatársai, a zsűri és a közönség visszajelzése alapján adományoznak annak a két színésznek, aki a többi díjazott művész mellett a legnagyobb közönségsikert aratta.

Kubik Anna a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Régimódi történet című előadásában nyújtott alakításáért, Köles Ferenc pedig a Pécsi Nemzeti Színház Bolha a fülbe előadásában nyújtott alakításáért vehette át az elismerést.

Lantos Anikó az MTI-nek elmondta: az előadásokat figyelemmel kísérte egy háromtagú diákzsűri is, amelynek tagjai - Halasi Vivien, Veres Kitti és Varga Vanda - a színház honlapján értékelték az előadásokat.

Mint mondta, a közmédia a fesztivál három előadásáról - a Rokonok, A tanítónő és a Bolha a fülbe című produkcióról - tévéfelvételt készített.

MTI – Fotó: Körtvélyesi László/PNSZ