Felújítják végre a Barbakánt - október végére be is fejezik a munkát

2014. szeptember 17. szerda 16:28

Felújítják végre a Barbakánt - október végére be is fejezik a munkát

Hosszú kálvária végére kerül pont a hetekben. Mint arról korábban beszámoltunk, a Pécs egyik jelképének számító Barbakán állapota az elmúlt időszakban annyira leromlott, hogy egyes részeit le is kellett zárni. Lóczi Szidónia, a BIOKOM Nonprofit Kft. pr-menedzsere most arról számolhatott be hírportálunknak, megindult végre a műemlék felújítása. Nem várt hibákba is bukkantak.

Az idő vasfoga és vandálok keze nyomán az elmúlt időszakban rendkívül rossz állapotba került a városfal részét képező Barbakán, a balesetveszély miatt már egy ideje lezárva tartották a feljárókat, valamint a gyilokjárót is. Mint megtudtuk, hamarosan megszűnhet az áldatlan állapot, a bástya pedig újra Pécs egyik büszkesége lehet.

- Szeptember elején elindult a bontási munka a Barbakánnál, amelyet hamarosan az építés követ. A tervek szerint október végére be is fejezik a felújítást, ha ezt az időjárás is engedi - tájékoztatta munkatársunkat Lóczi Szidónia.

Kérdésünkre elmondta, a rekonstrukció során megújul a teljesen használhatatlanná vált északi kapubejáró, a gyilokjáró korlátrendszere, valamint a bástyára felvezető lépcsősor is.

A Barbakán rendbetételét pontosan meghatározott tervek szerint végzik. Műemlékről lévén szó szigorú előírásokat kell betartani mind az anyagválasztás, mind a műszaki megoldások terén. Mindemellett más, nem várt nehézséggel is meg kell küzdenie a BIOKOM szakembereinek.

- Bővíteni kellett a projekt műszaki tartalmát, hiszen a felújítás során derült ki, hogy az építmény vízelvezetése és szigetelése sem megfelelő. Ezeket a hiányosságokat természetesen javítjuk - tudtuk meg.

A Barbakán teljes felújítását korábban mintegy ötmillió forintra taksálták a városházán. A munkálatokhoz szükséges pénzt az önkormányzat állja, de Sztojkovics Éva is beszállt a költségekbe a képviselői keretéből.

Képünk a Barbakánnál készült, még a felújítás megkezdése előtt. 

Palotás P.