Felújítják a komlói Szent Borbála Otthont

2017. július 25. kedd 17:30

Teljes energetikai korszerűsítésen esik át rövidesen a komlói Szent Borbála Otthon központi intézménye. A 130 idős embert befogadó egykori bányász legényszállót közel 400 millióból újítja fel a város.

Több mint fél évszázada költöztek be az első lakók a kökönyösi városrészben álló egykori bányász legényszállóba. A maga idejében korszerűnek számító épületen hiába végeztek számos javítást és korszerűsítést azóta, egyes részei felett mára erősen eljárt az idő. A jelenleg a Szent Borbála Otthon központjaként működő ingatlan ezért hamarosan teljes „nagyjavításon" esik át.

„Minden részletre kiterjedő energetikai korszerűsítést végzünk az épületen. Ez környezetvédelmi szempontból is előnyös és természetesen komoly megtakarításokkal is jár. A megspórolt pénzből további fejlesztéseket tudunk majd finanszírozni" - mondta el Polics József polgármester.

A projekt tartalmazza a homlokzati hőszigetelést, a nyílászárók teljes cseréjét és a fűtési rendszer korszerűsítését. Befalazzák a az erkélyeket, így teljesen megváltozik az épület struktúrája és külső megjelenése. Emellett újra cserélik az elöregedett tetőszerkezetet és napelemes rendszert is telepítenek. Ezek segítségével nem csak a fűtési költségek, hanem a villanyszámla is csökkenthető lesz.
A munkákhoz a forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból megnyert 396 millió forintos támogatás biztosítja.

„A támogatási szerződést már aláírtuk, hamarosan kiírjuk az első közbeszerzéseket. A kivitelezés valószínűleg jövőre indulhat el, a teljes befejezésre 24 hónapja van a városnak. Az otthonban élő időseknek és családtagjaiknak sem kell aggódniuk, mert a Szent Borbála a felújítás idején is működni fog, az ott élőket a megszokott figyelem és gondoskodást veszi majd körül" - tett ígéretet a polgármester.

Forrás: Komló Város Önkormányzata