Félreértés vagy félretájékoztatás Postavölgyben? A hulladéklerakó és a hulladékudvar nem ugyanaz

2013. május 29. szerda 22:29

Félreértés vagy félretájékoztatás Postavölgyben? A hulladéklerakó és a hulladékudvar nem ugyanaz

Az elmúlt napokban a postavölgyi hulladékudvar építése kapcsán számos olyan információ látott napvilágot, amely nem felelt meg a valóságnak - olvasható a BIOKOM szerkesztőségünkhöz szerda este eljuttatott közleményében.

Mint írják, ugyan jelenleg nem a BIOKOM Kft. végzi a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program projektjeinek menedzsment-feladatait, a jövőben viszont érintett lesz az üzemeltetésben, így fontosnak érzi a hiteles, megbízható, szakmai tájékoztatást.

BIOKOM: bécsi és kecskeméti lakosok is aláírták a postavölgyi tiltakozó ívet

Az interneten ismeretlen személyek aláírásgyűjtési akciót indítottak „Nem akarunk Pécs Kertvárosában hulladéklerakót!" címmel, amely azért félrevezető, mert egyrészt nem hulladéklerakó épül Postavölgyben, másrészt számos, az ország különböző szegletéből és külföldről is származó aláírások is láthatóak az aláíró íveken (pl.: kapuvári, székesfehérvári, kecskeméti, majsi, várpalotai, drégelypalánki, bécsi stb.).

A legfontosabb információ, hogy nem szemétlerakó épül a postavölgyi területen, hanem hulladékudvar, amely egy rendezett, kulturált létesítmény (felső képünkön a pécsi, Eperfás utcai hulladékudvar), amely működése nem jár szag-, vagy zajártalommal. 

A BIOKOM Kft. már 15 éve, 1998 óta üzemeltet lakossági hulladékudvart Pécsett. Az Eperfás út 3. szám alatti, mint az összes többi hulladékudvar, a háztartásokban - tehát nem az iparban vagy a vállalkozásokban - képződött, előre válogatott, szelektíven gyűjtött hulladékokat (tehát nem a kommunális szemetet) fogadja be korlátozott mennyiségben, díjmentesen a lakosságtól.

Egy másik hulladékudvar is sok éven át üzemelt a Kertvárosban, az Eszék utcában, amelyet azonban gazdaságossági szempontok miatt bezártak. Erről a BIOKOM közleménye a következőket rögzíti:

"A lakosságtól még sokáig kaptunk olyan leveleket, amelyben hiányolták a hulladékudvart. Ugyanis egy hulladékudvar megnyitása sok előnnyel jár: kulturált és környezetbarát módon lehet megszabadulni a nem kívánt hulladékoktól, eltűnnek a városrészből a szennyező, illegális szeméthegyek, munkahelyek létesülnek, szelektálással kevesebb szemetet kell kihelyezni a kommunális kukába - és nem okoz környezeti terhelést! A hulladékudvarok működésével Pécs városa felzárkózhat az európai színvonalhoz, a létesítmények elősegítik a hazánk számára előírt visszagyűjtési mennyiségek megvalósulását." 

Magyarországon közel 50 hulladékudvar működik, több közülük városok belső részein, közvetlenül bevásárló- és lakóépületek mellett, például Nyíregyházán, mely az alábbi fotón látható: 

 

Postavölgy esetében viszont a legközelebbi lakóépület több száz méterre található, nem a lakók közvetlen környezetében.

A korábban egyes helyeken hangoztatott állításokkal ellentétben ebben a témában is sor került lakossági fórumra, közmeghallgatásra, de több tájékoztató újságcikk, közlemény és tévés híradás is megjelent (lásd alább - a szerk.) a „Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében történő kötelező szelektív hulladékgyűjtés bevezetése" témakörben.

A Pécs TV korabeli felvétele:

Közmeghallgatás a pécsi szelektív hulladékgazdálkodásról



"Tájékoztatónkkal célunk a pécsi lakosság hiteles és szakmai informálása a jelenleg zajló szándékos félrevezetés, feszültségkeltés megakadályozása érdekében.

Hisszük, hogy a környezetvédelem mindenki közös ügye, az épülő hulladékudvar pedig a pécsi (postavölgyi) lakosság és a környezetvédelem érdekeit fogja szolgálni" - zárul a BIOKOM közleménye.


(Forrás: Biokom-közlemény)