Félelem és reszketés a pécsi ellenzéki tüntetésen; voltak vagy 150-en - VIDEÓK

2016. október 23. vasárnap 20:29

Frissítve: 2016. október 23. vasárnap 22:19

Félelem és reszketés a pécsi ellenzéki tüntetésen; voltak vagy 150-en - VIDEÓK

Annak ellenére, hogy ezúttal valóban húzós nevekkel invitálták a Széchenyi térre a pécsieket az ellenzéki pártok és civilek (köztük volt Szent-Iványi István a liberálisoktól, az ex-LMP-s Vágó Gábor, vagy a pécsi illetőségű MSZP-s parlamenti frakcióvezető, dr. Tóth Bertalan), mindössze nagyjából 150-en hallgatták meg, ők mit is tartanak fontosnak elmondani a mai Magyarországról a forradalom 60. évfordulóján.

Összefoglalva: összeomlásról, kollektív félelemről, a hatalom folytonos fenyegetéséről és ilyesmikről hallhattunk majd minden szónoktól, akiktől nem sokára idézünk is, de először nézzék meg, hogyan kezdődött mindez vasárnap este hatkor a főtéren.

A pécsi ellenzéki tüntetés 2016. október 23-án (1.)

Az előzményekről érdemes elmondani, hogy eredetileg két ellenzéki tüntetést is szerveztek volna 23-ára Pécsre (a másikat a Fodor Gábor-féle liberálisok a Kossuth téren), de aztán némi fészbúkos anyázás után valahogy sikerült kiegyezniük egymással a szemben álló feleknek, s végül ez, a Széchenyi téri lett „A" tüntetés.

Ehhez képest főleg, de úgy önmagában is eléggé kínos a vasárnap esti összlétszám. Sőt, ha azt is hozzátesszük, hogy a jelenlévők egy része a valami komolyra váró újságírók, fotósok illetve volt/jelenlegi ellenzéki politikusok közül került ki (láttuk például még dr. Lusztig Pétert is), akkor meg pláne.

 

De menjünk szépen sorjában.

Elsőként Székhelyi József színészt, volt SZDSZ-es színigazgatót szólították a színpadra, majd Heindl Péter, az esemény egyik szervezője, az egykori ismert SZDSZ-es arc hirdette meg, hogyan váltható le a Fidesz. Budapesten és Pécsett is. 

Ellenzéki tüntetés a pécsi Széchenyi téren 2016. október 23-án (2.)



Őt egy fővárosi múzeológus követte (bocsánatot kell kérnem az olvasótól: nem találom a jegyzetek között a nevét), akit, mert ellenálló volt, kirúgtak igazgató-helyettesi állásából. A negyvenes szőke hölgy nyitásként azzal poénkodott, hogy helikopterrel jött Pestről Pécsre, majd Viktorozott is néhányat, későb néhai Popper Pétert idézte a Fideszről („politikai sakálok csoportja") végül azzal búcsúzott, hogy game over. Nyilván Orbánéknak.

Már-már Kierkegaard Félelem és reszketésének hangulata borult a térre, amikor.

Vágó Gábor (képünkön magányosan), egykori LMP-s parlamenti képviselő következett (tudják, ő az a szakállas, hórihorgas fiatalember, aki valami miatt önként lemondott a mandátumáról annak idején; lelkes arc, aki viszont olyan naiv, hogy az már hihetetlen, de szimpatikusan az - látszik rajta, hogy hisz abban amit csinál, az ilyen politikus pedig egyre ritkább). Vágó jelenleg az ún. „Választói Mozgalom" c. szervezet nevében lép fel, s a téren leginkább annak technikáit ismertette, hogy szerinte/tük hogyan váltható le a jelenlegi választási szabályok szerint Orbán Viktor és parlamenti többsége. 

A besencei polgármester követte Vágót, majd a Népszabadság munka alól felmentett/felfüggesztett szerkesztőségének (az osztrák tulajdonosok szerint azért mert évek óta csak termelte és termelte a veszteséget - a szerk.) Pécsre küldött üzenetét olvasta fel az egyik civil szervező. Azért nem jöttek el a Széchenyi térre, írták, mert megfenyegették (valakik, valamiért - az homályban maradt, hogy kik, és miért; a szerk.) őket, s azt is tudatták, hogy mivel a lapjuk nem jelenhet meg, veszélyben a sajtószabadság Magyarországon. (Azt nem írták meg a pécsi ellenzékieknek, már csak mi tesszük hozzá kérdésként, hogy akkor a következő, kormánypártinak aligha mondható szerkesztőségek például hogyan dolgozhatnak jelenleg is minden további nélkül: RTL Klub, ATV, Hír TV, Index, 24.hu, 444.hu, HVG, 168 óra, Heti Válasz, Élet és Irodalom, Magyar Narancs, Figyelő, Blikk, Magyar Nemzet, Népszava, Klub Rádió, Lánchíd Rádió stb.) 

Ellenzéki tüntetés a pécsi Széchenyi téren 2016. október 23-án (3.)



Dr. Tóth Bertalantól, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjétől azt tudhattuk meg, dolgoznak rajta, hogy 2018-ban Pécsett egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz aspiránsával, valamint, hogy a Zsolnay gyár körüli legújabb ügyek sem tetszenek neki (sem).

Helyettese, a komlói illetőségű Szakács László rövid felszólalásában leginkább a városvezetés által a Széchenyi téren kiállított régi tankot kifogásolta („csak azok tesznek ilyesmit, akik félnek") majd a mikrofonba kiáltva többször is megkérdezte a jelenlévőket, hogy lesz-e még magyar köztársaság?! (Megnyugtatták, lesz.)

A jobb sorsra érdemes Szent-Iványi István (Fodor Gábor-féle liberális párt), Barabás Richárd (a PM elnökségi tagja) és a Kétfarkú Kutyapárt pécsi embere zárta a sort. Róluk sokat nem írnánk, sőt szinte alig: az ellenzéki térfélen szokásos sémákat hozták.

A tüntetés végére nagyjából százan maradtak a lónál, a szervezők őket fél nyolc körül egy Koncz Zsuzsa-dallal küldték haza.


P. Zs.