Felavatták a 8,5 hektáros Ipari Parkot Pécs déli határában

2014. október 17. péntek 15:10

Felavatták a 8,5 hektáros Ipari Parkot Pécs déli határában

Összesen mintegy 1,5 milliárd forintos ráfordítással, 460 millió forintos európai uniós támogatással hajtottak végre útépítést, közművesítést a Déli Ipari Park fejlesztésnek első üteme során Pécsen - jelentették be pénteken a baranyai megyeszékhelyen.

A pénteki ünnepélyes avatáson Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a pécsi gazdaság fellendítése szempontjából komoly lépésnek nevezte a fejlesztést. Kiemelte: a kormány stratégiai partnerként tekint a baranyai megyeszékhelyre, és a jövőben azon fog dolgozni, hogy az M60-as autópálya és a pécsi városhatár közé ékelődő ipari park mielőbb munkahelyteremtő beruházásokkal népesüljön be.

Emlékeztetett arra, hogy 2014 és 2020 között 12 ezer milliárd forint uniós pályázati forrás áll Magyarország rendelkezésére, és gazdaságösztönző támogatások arányát 60 százalékra emelik az előző időszaki 16 százalékról. Rámutatott: ezek a források alkalmasak arra, hogy ösztönözzék a beruházni szándékozó vállalatokat a letelepedésre olyan területeken, amilyen az új pécsi ipari park is.

Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere úgy fogalmazott: az új park átadása a legnagyobb esemény a város elmúlt öt évében. Szavai szerint Pécs új fejezetet nyit a következő öt évben, a városvezetés célja a kormánnyal összhangban az, hogy újraiparosítsa a megyeszékhelyet. A városvezető reményét fejezte ki, hogy a reptér, a sztráda közelségét élvező ipari park, a pécsi emberek szakértelme és az egyetemen meglévő tudásbázis kellő vonzerő a vállalatok számára, és mielőbb elindul az ipari park fennmaradó területeinek fejlesztése.

A 74 százalékban osztrák, 26 százalékban a pécsi önkormányzat érdekeltségébe tartozó beruházó, az Ipark Pécs Kft. felügyelőbizottságának elnöke, Török Béla elmondta: a beruházás során a baranyai megyeszékhely déli határában a Déli Ipari Park 260 hektáros területének mintegy harmadán építettek utakat, bicikliutakat, buszöblöket, valamint közművesített telkeket alakítottak.

MTI – Fotó: Sóki Tamás/MTI