Fejlesztik a közösségi közlekedést a belvárosban és az egyetemvárosban

2016. december 28. szerda 19:17

Fejlesztik a közösségi közlekedést a belvárosban és az egyetemvárosban

759 millió forintot nyert Pécs városa a Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely megvalósítására - közölte Páva Zsolt polgármester.

A városvezető tájékoztatása szerint Pécs városa 2016 tavaszán indította útjára a nagyszabású közlekedésfejlesztési programját, mely egyaránt tartalmazza a kerékpárhálózat bővítését, a közösségi közlekedési fejlesztését, valamint az úthálózat gazdasági, közlekedési és egyéb szempontok szerinti fejlesztését. A fejlesztési elképzelések megvalósításához a kerékpárhálózat és a közösségi közlekedés javítása, bővítése kapcsán a Támogató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Fenntartható városi közlekedésfejlesztés tárgyú felhívása nyújtott lehetőséget.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen 6 db pályázatot nyújtott be a kerékpárhálózat, valamint a közösségi közlekedési rendszer fejlesztése érdekében, melyek közül a mindkettő prioritást egyaránt szem előtt tartó Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely megvalósítása tárgyú projekt 759 millió forint támogatásban részesült.

A projekt célja egy olyan átfogó közlekedés fejlesztés megvalósítása, mely a kerékpáros és a helyi autóbuszos közösségi közlekedés belvároson keresztüli gyors, biztonságos és vonzó átjutását biztosítja, azaz a fejlesztés a belvárosi szakaszokon a buszos és a kerékpáros közlekedést kedvezőbb pozícióba hozza a személyautós közlekedéshez képest. A projekt a fenntartható közösségi közlekedés feltételeinek megteremtése mellett jelentősen hozzájárul a Belváros széndioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához. A fejlesztés középpontjában a következő elvek állnak: forgalomcsillapítás a fenntartható városi közlekedés, valamint az élhető városi környezet megteremtése érdekében; valamint közlekedésbiztonságot szolgáló kerékpárosbarát fejlesztés.

A „forgalomcsillapítás a fenntartható városi közlekedés, valamint az élhető városi környezet megteremtése érdekében" cél elérése kapcsán Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata célúl tűzte ki a belváros forgalmi terhelésének csökkentését, illetve ezzel párhuzamosan a belváros munkaidőn kívüli megközelíthetőségének javítását. A beruházás keretében a belváros gyors közösségi közlekedéssel (helyi autóbusz és kerékpár) történő megközelíthetőségét kívánja elérni mind keleti, mind nyugati irányból. A projekt révén a belvárosi szakaszok átmenő forgalma, a belvárosi úthálózat tranzit célú használata jelentősen csökken, mely a belváros környezeti terhelésére jelentős pozitív hatással lesz. További cél a belvárosi behajtási és parkolási rendszer dinamikusabbá, hatékonyabbá tétele.

A város célja a Belváros-Egyetemváros település rész kerékpáros közlekedés fejlesztése, különös tekintettel a Kórház tér - Hungária utca - Szigeti út közlekedésbiztonsági szempontú fejlesztésére.

A 2018 őszére elkészülő beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a város polgárai, a napi rendszerességgel munkába járók, a városban tanuló diákok, gyorsabban, könnyebben és olcsóbban, de legfőképpen környezetbarát módon és biztonságosan elérjék úti céljukat.

Forrás: Pécsi Önkormányzat - Fotó: MTI/Sóki Tamás