Fejlesztik a komlói szennyvízhálózatot és a telepet

2017. április 27. csütörtök 15:30

Fejlesztik a komlói szennyvízhálózatot és a telepet

751,38 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós, valamint 344,18 millió forint központi költségvetési forrásból valósul meg Komló ellátatlan területeinek szennyvízelvezetése és a szennyvíztisztító telep korszerűsítése. 

A beruházás során korszerűsítik az 1988-ban épült szennyvíztisztító telepet. A Mecsekjánosiban 3,5 hektáron elterülő létesítményen az elmúlt 30 évben csak a szükséges karbantartási munkálatokat végezték el, eközben a 70-es és 80-as évek gépei is elavulttá váltak a telepen, az üzemeltetésük, illetve javításuk igen költséges. A vissza nem térítendő támogatásból felújításra, korszerűsítésre kerülnek; a beérkező szennyvízfogadó akna, az ülepítők, a medencék és a gépház vonatkozásában a létesítmények beton- és egyéb szerkezeti elemei, a gépészeti berendezések, valamint a villamos és irányítástechnikai hálózatok

A kivitelező a város hét helyszínén összesen 113 ingatlant köt rá a szennyvízhálózatra.

A projekt célja, hogy az említett helyszíneken a közműves szennyvízcsatorna hálózat kiépítése megtörténjen, ezáltal az elavult, rossz állapotú egyedi szennyvízgyűjtők felszámolásra kerülnek, illetve a helyenként jelenleg alkalmazott költséges átemelő szivattyúk megszüntethetők, gravitációs módon vezethetik el a szennyvizet az ingatlantulajdonosok.

Az Attila utcában a déli, páros oldalán lévő ingatlanok bekötése válik lehetővé. A Dugovics Titusz-, a Sóstó- és a Kis János utcában jelenleg nincs csatornahálózat, így a teljes utca szennyvízelvezetése megoldódik. A Bajcsy-Zsilinszky utcában a Kórház utcai útcsatlakozástól a Majális tér felé vezető szakaszon található családi házak szennyvízelvezetése valósul meg. A Bocskai István utcában a páratlan oldalon lévő családi házakat kötik rá a rendszerre. A Hunyadi utca páratlan oldala, valamint néhány páros oldalon lévő ingatlan rákötése is a beruházás részét képezi. Az Eötvös Lóránd utcában található meglévő csatorna meghosszabbításával az Esze Tamás utcai négy lakóház szennyvízelvezetése is megoldódik.

Ezen kívül felújítanak egy meglévő főgyűjtő csatornaszakaszt a dávidföldi kiskertek-Patak utcai területen.

Képünk illusztráció.

EQM