Fegyverkezik a város: repülőket, kézi fegyvereket és más harci eszközöket is vásárolnak

2017. április 05. szerda 08:59

Fegyverkezik a város: repülőket, kézi fegyvereket és más harci eszközöket is vásárolnak

Több mint háromszázmillió forint értékű közbeszerzés kiírására készül az önkormányzat, amelynek célja, hogy légi- és szárazföldi harci járműveket, illetve kézi fegyvereket vásároljanak attól, aki a legjobb ajánlatot adja. A hatástalanított eszközöket a Pécsi Haditechnikai Parkban láthatja majd a közönség.  

Amint arról hírt adtunk, tisztán pályázati források (vagyis a városnak nem kerül pénzébe) segítségével folytatódhatnak a tüskésréti fejlesztések. Ennek részeként haditechnikai parkot alakítanak ki.

- Az ötlet az önkormányzattól, turisztikai és marketing szakértőktől származik. E szerint egy olyan tematikus parkot lenne célszerű létrehozni, amely országos szinten is ritkaságnak számít, s alkalmas lenne arra, hogy folyamatos vendégforgalmat generáljon - nyilatkozta lapunknak korábban Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője.

Az elképzelés megvalósítása azóta jól halad, olyannyira, hogy az illetékes bizottságok a napokban döntenek a közbeszerzési eljárások megindításról, a kivitelezőt, s az eszközöket eladásra kínálókat külön-külön keresik.

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság asztala előtt lévő előterjesztés tanúsága szerint a park országosan egyedülálló módon mutatja majd be a Magyar Honvédség szárazföldi, légi és légvédelmi technikáját alapvetően az 1950-es évektől az 1990-es rendszerváltozás idejéig. A tüskésréti látványosság egyediségét az adja, hogy az eszközök egy részét ki is lehet próbálni, így mód nyílik az élményszerű megismerésükre.

Mindezt egy nagyváros közepén, mégis valódi terepi körülmények között.

Mit vásárolnak?

- Katonai ruházatokat és egyéb kiegészítő felszereléseket
- Hatástalanított kézi fegyvereket
- Repülőgépek és szárazföldi eszközök modelljeit
- Hatástalanított szárazföldi eszközöket
- Hatástalanított légi járműveket
- Eredeti, hatástalanított harci járműveket és katonai repülőeszközöket (bérlet)

A projekttel kapcsolatos engedélyezési és kiviteli dokumentációk elkészültét követően sor kerülhet a lényegi megvalósítás előkészítésére. Ennek első lépéseként a park kivitelezési munkáinak igénybevételére irányuló közbeszerzési eljárás megindítása mellett a bemutatandó eszközök beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárást is meg kell indítani.

Az eljárás célja, hogy a haditechnikai parkban létrejöhessen egy olyan katonai kiállítás múzeum, mely a Magyar Néphadsereg és a Honvédség légi és szárazföldi eszközeit korhű, eredeti megfelelő történelmi háttérben mutatja be a hazánkban szolgált katonai ruházattól egészen a nagy gépekig.

A hatástalanított eszközökre bruttó 317 millió forintot fordíthatnak, a park kivitelezése ennél kevesebbe, mintegy negyedmilliárd forintba kerül majd a becslések szerint.

Képünk (archív) a Széchenyi téren készült, tavaly október 23-án.

Máté Balázs