Ezeréves az első írásos dokumentum Hosszúhetényről

2015. június 29. hétfő 11:16

Ezeréves az első írásos dokumentum Hosszúhetényről

Idén együtt ünnepelt Hosszúhetény és Püspökszentlászló: 1000 éves az első írásos dokumentum Hosszúhetényről, június 27-e pedig a hagyományos Szent László Búcsú napja. Szombaton gyalogos zarándoklat indult a Hosszúhetényi templomtól Püspökszentlászlóra, ahol 10:30-kor kezdődött a szabadtéri püspöki szentmise, majd a résztvevők megkoszorúzták Szent László felújításra váró szobrát.

A gyalogos zarándoklat szokás szerint a Hosszúhetényi templomtól indult. A mintegy nyolcvan hívő énekelve, imádkozva tette meg a közel 4 kilométeres utat. A búcsú most összekapcsolódott Hosszúhetény millenniumi ünnepségével.  

Ezeréves az első írásos dokumentum Hosszúhetényről. A jeles évforduló emlékére Hosszúhetény egy feszületet állíttatott, melynek leleplezésével és megáldásával kezdődött a község ünnepnapja. A zarándokmenet is részt vett ezen az ünnepségen, majd folytatta útját Püspökszentlászlóra.

A búcsúi szentmise szabadtéren, a püspökszentlászlói arborétumban volt, közel 300 hívő részvételével. A főcelebráns Udvardy György pécsi megyéspüspök volt, aki első alkalommal vett részt a búcsún. A szentmisén három felnőtt részesült a bérmálás szentségében.

Udvardy György homíliájában Szent László király békességet teremtő személyéről beszélt. Népének, nemzetének érdekeit védő király, aki védelmezője és építője volt az egyháznak is. Személye ma is példa előttünk. 

A főpásztor a szeretet kettős parancsát emelte ki, amit igyekeznünk kell mind jobban megvalósítani életünkben: szeressük Istent és szeressük embertársainkat! Istennel való kapcsolatunk meghatározza a testvéreinkhez fűződő kapcsolatot is. A bérmálkozókhoz szólva Udvardy György azt mondta, hogy Isten kezdettől fogva nekik készített ajándékában részesülnek, mely további életükre meghatározó erő és kegyelemforrás lesz.

Az ünnepi szentmise után megkoszorúzták Szent László szobrát a kastély feletti dombon, melynek restaurálására gyűjtenek a püspökszentlászlóiak. A szentmisén és a koszorúzáson részt vettek a Baranya Megyei Rendőrkapitányság vezetői, hiszen Szent László a határőrség védőszentje is.

Forrás: PEM