Ezeket az eszközöket használják fizika érettségin

2017. április 09. vasárnap 12:47

Ezeket az eszközöket használják fizika érettségin

Jogszabály írja elő, hogy a szóbeli fizikai érettségi vizsgát tevőknek lehetőségük legyen előre megismerni, hogy a számukra kijelölt vizsgahelyszínen az egyes mérési feladatok elvégzéséhez milyen konkrét eszközöket használhatnak. Baranyában a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban emelt szintű, míg a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban, emelt és közép szintű szóbeli fizika vizsgák zajlanak majd.  

Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló rendelet része valamennyi érettségi vizsgatárgy vizsgaleírása, amely tartalmazza a vizsgáik lebonyolításának vizsgatárgyankénti speciális részletszabályait. A fizika vizsgaleírás a következő szerint rendelkezik: „A közép- és emelt szinten szóbeli vizsgákat szervező intézmények legalább 60 nappal a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletben elrendelt közép-, illetve emelt szintű szóbeli vizsgák kezdőnapját megelőzően honlapjukon közzéteszik a kísérleti elrendezésekben, illetve a mérési feladatokban használt eszközök részletes listáját és fényképeit."

A jogszabályi célja, hogy minden vizsgázó előre megismerhesse, hogy a számára kijelölt vizsgahelyszínen az egyes mérési feladatok elvégzéséhez milyen konkrét eszközöket kap majd. A mérések leírásához készített fényképes illusztrációkon látható eszközök (pl. ampermérő, digitális mérleg, rugós erőmérő) sokféle változatban beszerezhetők, ezért az egyes vizsgahelyszíneken meglevő eszközök - amellett, hogy ugyanannak a mérésnek az elvégzésére ugyanolyan jók - nem egyformák.

A Baranya Megyei Kormányhivatal a 2016/2017. évi tavaszi érettségi időszakban két vizsgahelyszínen szervez szóbeli fizika érettségi vizsgát. A PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban emelt szintű, míg a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban, emelt és közép szintű szóbeli fizika vizsgák zajlanak majd.

A vizsgázók ide kattintva megismerhetik az adott helyszínen használt eszközök részletes listáját és fényképeit.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal