Ezekben a tavakban fürdőzhetünk idén nyáron

2017. május 08. hétfő 17:30

Ezekben a tavakban fürdőzhetünk idén nyáron

Az előző évekhez hasonlóan az idei nyáron is három engedélyezett természetes fürdőhelyen hűsölhetünk majd Baranya megyében.

A nyári strandszezon alatt a Kormányhivatal népegészségügyi hatósága minden hónapban gondoskodik a természetes fürdőhelyek vízminőségének laboratóriumi vizsgálatáról és rendszeres helyszíni közegészségügyi ellenőrzéseket is végez. 

A fürdővíz-használat engedélyezési eljárása során a Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya helyszíni szemle során győződik meg a közegészségügyi feltételek meglétéről. A szakemberek csak megfelelő vízminőség és a jogszabályi feltételek megléte esetén engedélyezik a fürdővíz-használatot.

Az Orfűn található Orfűi-tó (tófürdő) és a Pécsi-tó (szabad strand) kijelölt és engedélyezett fürdőhelyként működött a 2016-os szezon alatt. Ezeken a strandokon a víz minősége az elmúlt évben megfelelt az előírt követelményeknek, és a tavak környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak voltak a természetes fürdőként történő használathoz. A két orfűi tó mellett további ellenőrzött baranyai fürdőhely még az abaligeti tó is, ahol szintén megengedett a fürdés.

Nem javasolt viszont a fürdőzés azokban természetes vizekben, melynek vízminősége rendszeresen nem ellenőrzött. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is. Ezeken a partszakaszokon a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem.

A természetes fürdők úgynevezett fürdővízprofillal rendelkeznek, amely leírja a fürdő természetes környezeti adottságait és a fürdővíz minőségét befolyásoló egyéb körülményeket. A kapcsolódó anyagok közül letölthetők Baranya megye természetes fürdőinek fürdővízprofiljai. Az aktuális vízminőségi eredmények pedig megtalálhatók az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal