Ez nem „kutyafüle": nemcsak az ebeket, gazdáikat is megfuttatják

2014. május 18. vasárnap 01:09

Ez nem „kutyafüle
Családi kutyás futást rendeznek jövő szombaton a Mandulásban. A rendhagyó futam fél tizenegykor rajtol, a táv 3, 2 kilométer. A szervezők célja a lassan önálló sporttá váló mozgásforma meghonosítása, valamint, hogy a „kutyásoknak" találkozási lehetőséget adjanak ezzel és más programokkal is.

Ilyen még nem volt Pécsett: május 24-én (szombaton) a Mandulás tornapályán családi kutyás futást tartanak. A 3,2 kilométeres távot a gazdák kutyáikkal teljesíthetik.

A programot a Melinda Szabadidő Egyesület támogatásával egy interneten szerveződő közösség, a pecsikutyafule.blogspot.hu tagjai hirdették meg.

Kötelező a regisztráció

A futást megelőző regisztrációnál be kell mutatnia az eb oltási könyvét, melynek tartalmaznia kell veszettség elleni oltást. Abban az esetben, ha a jelentkező gazdi nem tudja bemutatni az oltási könyvet vagy hiányoznak az oltások, nem indulhat a futáson. 14 évnél fiatalabb csak felnőtt kísérővel indulhat.

- Pécsen nincsen sok lehetőség szervezett kutyás programokra, a célunk, hogy ezen változtassunk - mondta egyikük hírportálunknak. - Még nem vagyunk túl sokan, de bővíteni szeretnénk a tudatos kutyások számát. Szeretnénk, ha a kutyás és nem kutyás emberek szemléletében is sikerülne változást elérnünk, megmutatva, hogy a kutya tud élni a városban, csak kell mellé egy ember, aki elkalauzolja ebben a világban.

- Sok embernek van kutyája, és úgy tűnik, lenne rá igény, hogy más kutyásokkal találkozzanak, de ne csak a futtatókon. Számtalan kutyás sport és életmódprogram létezik, a már önálló sportággá vált kutyás futás csak egy ezekből. Reméljük, sikerül hagyományt teremteni, mindemellett a jövőben tervezzük kirándulások, túrák szervezését is - tette hozzá. 

A kutyás futás, a canicross olyan, világszerte mindössze néhány éves múltra visszatekintő mozgásforma, mely során a sportoló pórázzal derekához rögzített kutyával fut.

Szájkosár használata a gazda döntésétől függ. Egy ember csak egy kutyával indulhat, de egy eb futhat akár a teljes családdal. Csak jól szocializált, emberre, más állatra veszélytelen kutyával lehet nevezni. A szervezők fenntartják maguknak a jogot, hogy amennyiben a kutya az agresszió bármely jelét mutatja, kizárhatják.   

P. P. - P.Zs. - Fotó: Dittrich Éva