Évről évre újabb francia látogatók érkeznek Komlóra

2017. április 12. szerda 11:33

Évről évre újabb francia látogatók érkeznek Komlóra

A vendégeket több mint egy hetes, változatos programsorozat várta a baranyai városban.   

Közel negyedszázados múlttal rendelkezik Komló és a Párizs mellett kisváros, Éragny testvérvárosi kapcsolata. A kölcsönös látogatások ezalatt rendszeressé váltak. Ezúttal kifejezetten népes, összesen harminckilenc fős csapat érkezett az Oise folyó partjáról. Köztük diákok és a testvérvárosi kapcsolat ápolásában kulcsszerepet játszó helyi egyesületek tagjai.

„Szinte mindannyian először járnak Komlón, hiszen mindkét fél arra törekszik, hogy a lehető legtöbben kapjanak lehetőséget ilyen utazásokra, így a csoport évről évre cserélődik" - avatott be a részletekbe Polics József polgármester, aki a vendégek hivatalos városházi köszöntésén a kulturális kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. „Az eltelt huszonhárom   év bebizonyította, hogy mindkét fél számára kizárólag előnyökkel jár egy ilyen együttműködés. Lehetőség az utazásra, a nyelvgyakorlásra, egymás megismerésére és a miénktől némiképp mégiscsak eltérő kultúra megtapasztalására."

A franciák egy hétig maradnak, ezalatt vendéglátóik változatos programokat szerveztek részükre. Szerepel ebben többek között budapesti és pécsi városnézés, élményfürdőzés Siklóson, kirándulás Orfűn és a kis-balatoni bivalyrezervátumban és egy rövid horvátországi kiruccanás is. A diákokat a Nagy László Gimnázium nyitott órái várták kölcsönös ismerkedésre és nyelvgyakorlásra, családi programként pedig húsvéti kézműves népszokásokat, tojásfestési technikákat próbálhattak ki. Utóbbi különösen nagy sikert aratott, hiszen Franciaországban nem ismert ez a tradíció.

A komlóiak várhatóan ősszel viszonozzák a látogatást Éragnyban, ahol akár a pár éve átadott Komló sétányon is sétálhatnak.

Forrás: Komló Város Önkormányzata