Európai gyártóközpontot épít a Ledina Kerámia, szakaszosan indítják be a termelést

2016. október 20. csütörtök 16:58

Európai gyártóközpontot épít a Ledina Kerámia, szakaszosan indítják be a termelést

Az utóbbi évek legnagyobb pécsi magánberuházásába kezdett a Ledina Kerámia Kft. magyar tulajdonosa. Tízmilliárd forintot fektetnek be. 

Kettős cél hívta életre Magyarország új kerámiagyártó cégét, a pécsi Ledina Kerámia Kft.-t. Küldetésüknek tekintik a több, mint 160 éves pécsi kerámia és porcelángyártás hagyományainak ápolását, értékeinek, tudásának megőrzését, de legalább ennyire hisznek ennek továbbfejlesztésében is - ötvözve a hagyományokat a legmodernebb technikákkal és trendekkel, jelentették be a cég csütörtökön tartott sajtótájékoztóján.

A cél az, hogy magas minőségű, európai kerámiagyártó-központ jöjjön létre Pécsett, az utóbbi évek legnagyobb magánberuházása során.

A Nyugati Ipari úti telephely kialakítása körülbelül kétmilliárd forintba kerül, de ezzel párhuzamosan előkészítenek egy zöldmezős beruházást is Pécsett, aminek a becsült költsége jelenleg nyolcmilliárd forint. A Ledina Kerámia munkaerő-igénye ezért folyamatosan növekedni fog a következő négy évben. Annak érdekében, hogy a jelenlegiekhez méltó szakemberekkel dolgozhassanak, képzési központot alakítanak ki, hogy az új gyár beindításával együtt kellő számú szakemberrel rendelkezhessenek.

Elsősorban az európai piacokra, de természetesen Magyarországra, sőt Oroszországba és Ukrajnába is terveznek gyártani, de már a Közel-Keleten is folytattak tárgyalásokat.

A Ledina Kerámia Kft. gyártástechnológiájának alapját az emberi tudás, a csúcsminőségű gépek, valamint a legújabb 3D és digitális technológiák innovatív kombinációja adja. Ezt a munkatársak több évtizedes manufakturális jellegű szaktudása; a kézi gyártás, megmunkálás, díszítés élő hagyománya egészíti ki és teszi igazán egyedivé, amelynek segítségével elsősorban porcelán edény és díszmű, valamint épületkerámia, és lakberendezési termékeket gyártanak.

A termelést szakaszosan indítják be, a teljes üzembeállást - ezen a telephelyen - 2017 tavaszára érik el.

Képünkön: a cég új gyártócsarnoka.

Forrás: Ledina Kerámia Kft. - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)