Ételt, italt, benzint, rúzst, drogot, sőt alibit is kérnek az utasok a pécsi taxisoktól

2016. augusztus 22. hétfő 17:02

Ételt, italt, benzint, rúzst, drogot, sőt alibit is kérnek az utasok a pécsi taxisoktól

Kellene egy kiló kenyér a boltból, egy kis pacsuli meg szájfény a randira menet, vagy éppen egy baseball-ütő, hogy miután kiszáll az autóból, azzal vágja kupán a haragosát - ilyen és ehhez hasonló kérésekkel fordulnak az utasok a pécsi taxisokhoz, akik már meg sem lepődnek, ha bevásárlókörútra küldik őket, mielőtt felvennék emberüket.

Úgy tűnik, Pécsett már csak nem csak annyiból áll egy fuvar, hogy az utast felveszik és elszállítják a helyszínre, majd miután lerendezték az anyagiakat, mindenki megy a dolgára. A pécsi taxisokhoz olykor nem mindennapi kérések is érkeznek, legtöbbször még azelőtt, hogy egyáltalán megtudnák, hová is kell menniük.

Egy rutinos pécsi taxisofőr érdeklődésünkre elmondta, az már mindennapos, hogy az utasok elküldik bevásárolni, mielőtt a címre érkezne, hozzon már egy liter tejet vagy egy kiló kenyeret, esetleg egy hamburger menüt valamelyik gyorsétteremből. Az sem ritka, hogy alkoholt, energiaitalt vagy cigarettát szeretnének, hétvégén különösen a sörre, a borra és a pezsgőre van a legnagyobb szükség, talán éppen az esti baráti összeröffenésre vagy buliba menet.

Aztán vannak olyan szükségletek is, amik spontán jönnek utazás közben. Nagyon gyakori, hogy az utas gyomra korogni kezd és szendvicset kér, vagy megszomjazik és tudni akarja, van-e esetleg egy sör a kesztyűtartóban. Az már teljesen megszokott, ha útközben hívja a természet, vagy egy átbulizott éjszaka után kikívánkozik az elfogyasztott italmennyiség és meg kell állni.

Néha krízishelyzetben is szükség lehet a taxisok segítségére, például ha benzin, gázolaj, vagy motorolaj kellene, esetleg lemerült akkumulátor és be kell húzni az autót. Gyakori eset az is, amikor olyan részeg az autó vezetője, hogy taxit hívnak, de nem csak azért, hogy őt elszállítsák, hanem, hogy az autóját is elvezessék. Az az igazán ciki, amikor a rendőrök megállítják a volán mögött ülő taxisofőrt, s az iratok elkérésekor kiderül, hogy se műszaki, se biztosítás nincs az autón.

A hölgyeknél hasonló vészhelyzet, ha nyakukon a havibaj és véletlenül nincs kéznél tampon, vagy tisztasági betét. A taxisofőrök már attól sem jönnek zavarba, ha ezeken kívül szájfényt, rúzst, szempillaspirált, parfümöt kérnek tőlük, miközben akár egy randi helyszínére szállítják őket. Az édesanyák néha még pelenkát is vetetnek velük.

A férfi utasokat sem kell azonban félteni, nekik is akadnak furcsa igényeik. A már említett sörön kívül csavarhúzót vagy más szerszámokat szeretnének a taxistól, de olyan is előfordult már, hogy kést, baseballütőt vagy akár pisztolyt is kölcsönzött volna, mert balhézni indult. Sőt, olyan kihívást is állítottak már taxis elé, hogy reggel hat órakor szerezzen egy örömlányt. A legtöbben még azt sem szégyellik, hogy potencianövelőkre lenne szükségük, persze a beszerzését már a sofőrre bízzák.

Ami a fiatal utasokat illeti, ők sem rejtik véka alá, mi mindent szeretnének egy fuvarral együtt. A legtöbben sajnos drogokat kérnek, s nem válogatnak: füvet, kokaint, speedet és bármit, amit egy taxisofőr szerintük képes lehet megszerezni nekik. A külföldi diákok különösen a füves cigire vannak „ráállva", folyamatosan azt akarnak venni. A bulizók sem szégyenlősek, akár egy fesztivál közepén is házhoz rendelik az óvszert. 

A legizgalmasabb mindegyik kérés közül talán az, amikor arra kérik a taxist, hogy alibizzen. Igazolhatja azt is, hogy ő szállította erre-arra, vagy azért késett az illető otthonról, mert a taxi nem ért oda időben. Olyankor pedig már a taxis is csak mosolyogni tud, amikor a férj és a feleség is alibinek használja őt ugyanakkor.

Képen: gyros, cigi, taxi

Kiss Alexandra - Fotó: Kálmándy Ferenc