Eszi? Nem eszi? - Egyre kevesebb étel marad a pécsi menzákon a Hungast felmérése szerint

2015. február 01. vasárnap 18:17

Eszi? Nem eszi? - Egyre kevesebb étel marad a pécsi menzákon a Hungast felmérése szerint

Bár még január elsejétől sem lenne kötelező a közétkeztetésre vonatkozó szigorú előírások alkalmazása, Pécsett már tavaly ősz óta az új követelményeknek megfelelve főz a Hungast. A „reformmenzával" az intézményvezetők elégedettek, s ugyan a gyerekek közt még mindig vannak olyanok, akik nem szokták meg a korábbiaktól eltérő ízeket, egyre kevesebb étel marad a tálakon.  

 

Lényegesen kevesebb só, cukor, zsír az ételekben, száműzött ízfokozók és cukrozott üdítők - ez a közétkeztetésre vonatkozó új szabályok lényege. A szabályozás bevezetését egyébként többször is elhalasztották, s ugyan januártól már hatályos, de az előírásokat csak szeptembertől kell alkalmazni, ettől függetlenül nagyon sok helyen már annak alapján főznek a menzákon.

Pécsett pedig már tavaly szeptember elseje óta.

A reformmenza kezdetben sokaknál kiverte a biztosítékot, a megszokottól eltérő ízek, fogások nem arattak osztatlan sikert, sok gyerek egyszerűen nem volt hajlandó megenni az ételeket.

Ezt eszik az oviban

A múlt héten, szerdán ez volt a menü a pécsi óvodákban:
Tízórai: tea, sajtszelet, margarin, félbarna kenyér, paradicsom;
Ebéd: spárga krémleves, disznótoros, párolt káposzta, hagymás
törtburgonya, gyümölcs;
Uzsonna: lekváros táska

Ezt a sulikban

Tízórai: tej, főtt tojás, margarin, teljes kiőrlésű kenyér;
Ebéd: szárnyas raguleves, káposztás kocka, porcukor szórat, gyümölcs;
Uzsonna: Zala felvágott, margarin, félbarna kenyér, kígyóuborka;

Azóta a helyzet változott, bár - az általunk megkérdezett szülők, tanárok szerint - még mindig vannak, akik nem barátkoztak meg az új módival, de kétségtelen, hogy a korábbi ellenállás jelentősen csökkent.

Ezt tükrözi a Hungast közelmúltban elvégzett vizsgálata is. Amint azt Páger Zsolt, a cég üzletfejlesztési igazgatója a Pécsi Újság. hu érdeklődésére elmondta, az intézmények körében végzett mérés eredményeként az ételek változatosságával kapcsolatos kérdésükre a válaszadók 92 százaléka válaszolt úgy, hogy teljesen elégedett, vagy elégedett.

Munkavállalóik készségességével, kedvességével az intézmények 96 százaléka volt teljesen elégedett, vagy elégedett. Bár a felmérésben az intézményvezetők vettek részt, de Páger Zsolt szerint az ő megítélésük mindenképp reprezentálja a gyermekek véleményét is.

- A legjobban a sótartalmi előírások betartásától tartottunk, ezek részben igazolódni látszanak - mondta Páger. - Az általános iskolás és a náluk idősebb korosztály esetében a rendelet egy átmeneti időszakot biztosít 2015. szeptember elseje és 2021. szeptember elseje között. Az erre az időszakra meghatározott határérték nagyobb gond nélkül tartható. Ugyanakkor az óvodások számára előírt sótartalmi határértéket véleményem szerint a mai élelmiszeripari, társadalmi, fogyasztói környezetben lehetetlen biztosítani. Amíg a Magyar Élelmiszerkönyv szerint 100 gramm Zala felvágottban akár 2,5 g só lehet, más szalámik esetében pedig akár öt gramm is, addig nem elvárható, hogy a közétkeztetésben egy óvodás gyermek számára tízóraira, ebédre, uzsonnára felszolgált ételek összesen csak két grammot tartalmazzanak.

Hozzátette, nem lehet figyelmen kívül hagyni a hagyományokat, a fogyasztói szokásokat sem. Szerinte helyes lenne az az alapelv, hogy a fiatalabb korosztályoknál könnyebben ki lehet alakítani a helyes, tudatos táplálkozás elveit.

Ugyanakkor a gyermekek otthon nem így étkeznek, legalábbis sok helyen biztosan nem, ami szintén nehezíti az átállást.

B. E. - P. P. - Fotó: Dittrich Éva