"Erős eszmei hátterünk az, amit 1848-tól örökül kaptunk"

2015. október 07. szerda 15:38

Kedden tartották az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve, a nemzeti gyásznap alkalmából megrendezésre került ünnepséget, ahol az önkormányzat részéről dr. Őri László alpolgármester mondott ünnepi beszédet.

A tisztségviselő a szabadságharc eszméjének aktualitását hangsúlyozta. Mint mondta, a forradalomban a győztes hatalom ugyan az elrettentés, a bosszúállás, a félelemben tartás minden eszközét bevetette a legyőzött magyarság eltiprására, politikai megsemmisítésére, az 1848-at nem tudták elvenni a magyarságtól sem erőszakkal, sem ígérettel, sem rendeletekkel, sem újfajta kiegyezéspolitikával.

Úgy fogalmazott, a nemzet lelkéből lehetetlen kitörölni az események eszméit, dicsőségét és igazságát. Hangsúlyozta: a jelenlegi hazai és európai történései igazolják, jó iránymutató, helyes és erős eszmei hátterünk az, amit 1848-tól örökül kaptunk.

Őri László szerint felelősek vagyunk múltunk megőrzéséért, de a jövőnkért is. Történelmi küldetésünket teljesítjük azzal, hogy megvédjük az ország határait, a szuverén államiságunkat, vagy éppen az öreg kontinenst - mondta a városvezető beszédében.

 

Forrás: Pécs MJV Polgármesteri Hivatal