Érdemes a „Refire" figyelni a nyílt napon is

2014. október 17. péntek 10:40

Érdemes a „Refire

A Pécsi Református Kollégium magas színvonalú képzési programját az elmúlt évek során sokezer diák tapasztalta meg. Az intézmény által nyújtott jövőbeni lehetőségekről beszélgettünk a 2014. október 18-án szombaton megtartott nyílt nap előtt Molnár Péterrel, a gimnázium és szakközépiskola igazgatójával.

- Sokszínű képzés, gazdag kínálat - így lehetne jellemezni egy mondatban a „Refi" tevékenységét. Ön szerint miért érdemes iskolájukat választani a diákságnak?

Az október 18-ai nyílt nap és a Kis-Csillagpont programja

Helyszín: a középiskola épülete

9.00: - igazgatói tájékoztató az Aulában,
9.50-10.35: - nyílt tanórák megtekintése. Ennek során választható: német nyelv, angol nyelv, hittan, matematika, biológia, történelem, elsősegélynyújtás órák látogatása.

Kis-Csillagpont
Helyszín: sportcsarnok
10.50-11.50: - programismertető diákok és volt diákok táncos-sportos bemutatói éneklés-zenélés a kórussal,
12.00-13.00 - alternatív programok: tánctanulás, mászófal, művészsarok, éneklés-zenélés, az egészségügyi képzés bemutatója, mentőautó bemutatása,
13.10-14.40 - játékos vetélkedő.
14.50 - eredményhirdetés, zárás.

Remélhetőleg sok szülő és majdani „Refi"-s diák keresi fel az iskolát, hogy saját szemükkel is meggyőződjön az ott folyó színvonalas oktatásról, a rengeteg lehetőségről és a remek hangulatról.

- Mint említette többféle képzési lehetőséget kínálunk a bennünket választóknak - mondja Molnár Péter. - A 4 évfolyamos általános tantervű képzési rendszert azoknak ajánljuk, akik még nem tudták eldönteni, hogy milyen irányban tanuljanak tovább. A képzés során két idegen nyelv elsajátítására van lehetőség az angol, német, francia, olasz nyelvek közül. Közép- vagy emelt szintű érettségire való felkészítést szervezünk a kötelező és jelentkezők számától függően a szabadon választható tárgyakból az utolsó két évfolyamon. 

- A középiskolában nagy hagyománya van az ötéves képzéseknek is. Erről hallhatnánk bővebben?
- Az 1+4 évfolyamos képzés nyelvi tagozatot jelent a gyakorlatban. A nyelvi előkészítő évfolyamon a választott nyelvből a nyelvi előképzettség feltétel. Az angol vagy német nyelv intenzív elsajátítása történik, melynek eredményeként legkorábban három év után, a 10. év végén előrehozott középszintű érettségit tehetnek tanulóink, sőt a 11. évfolyamon pedig szintemelő vizsga keretében emelt szintű érettségi vizsgát szerezhetnek az adott nyelvből. A 9. nyelvi előkészítő évfolyamtól egy másik választott nyelvet is tanulnak heti 5 órában öt éven keresztül és nyelvi tanulmányaikat második nyelvvizsgával zárhatják.

- Tapasztalatból tudom, hogy iskolájukban jól hasznosítható informatikai tudást is szerezhetnek a gyerekek.
- Így van. Tanulóinknak az emelt óraszámú informatikai ismeretek elsajátítása után lehetőségük van az érettségi vizsga jeles teljesítésével ECDL bizonyítványt vizsga nélkül is igényelni.

- Intézményük a középfokú oktatásban nem csak gimnáziumként, hanem szakközépiskolaként is működik. Ezen a területen mit kínálnak a fiataloknak?
- Az egészségügyi szakközépiskolai osztályban a tanulók közismereti és szakmai alapozó tantárgyakat tanulnak. A szakmai orientáció és szakmacsoportos alapozó elméleti oktatás az egészségügyi szakmacsoporthoz tartozó szakterületekre készíti fel tanulóinkat. Intézményi gyakorlataik során elmélyíthetik és bővíthetik szakmai ismereteiket. Érettségi után 1 évig iskolánkban, egészségügyi szakképzésben vehetnek részt, és sikeres vizsga esetén gyakorló ápoló szakképesítést szereznek, vagy felsőoktatási intézményben tanulhatnak tovább. Intézményünk saját internátussal (kollégium) rendelkezik, melyet a tavalyi év során sikerült új épületszárnnyal bővítenünk és felújítanunk. Mivel az internátus nagyjából 15 méterre található a középiskola épületétől, vidéki diákjaink – kollégistaként – az utazásra szánt időt tanulásra fordíthatják.

Az elmondottak alapján gazdag és vonzó kínálatot tud adni a Pécsi Református Kollégium a majdani középiskolásoknak. A szülők a korábbi évfolyamok diákjaitól szerzett tapasztalatokon túl most elsőkézből is szerezhetnek információkat. Az intézmény 2014 október 18-án, szombaton és november 6-án, szerdán reggel 9 órától nyílt napot szervez, amelyről keretes írásunkban olvashatnak.


(X)