Emlékútra indul a Pécs-baranyai közösség Kárpátaljára

2016. szeptember 30. péntek 07:30

Emlékútra indul a Pécs-baranyai közösség Kárpátaljára

A Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület szeptember 30 és október 3-a között külön buszt indít a klubtagságnak Ukrajna magyarlakta részére, Kárpátaljára. Mindez az Emberi Erőforrások Minisztériuma által Elhallgatott történelem című felhívására benyújtott sikeres pályázat alapján valósulhat meg.

Az út nem előzmény nélküli; negyedévszázaddal ezelőtt ugyanez a Pécs-baranyai közösség már járt a térségben, az akkori Kárpátaljai Magyarok Demokratikus Közösségének a vendégeként.

Ennek köszönhetően a Kárpátaljai Magyar Kulturális Intézet - a vezető testületének döntése alapján - írásbeli támogatói nyilatkozatot állított ki. Támogatják a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület kárpátaljai útját és fölajánlották a szervezésben a teljes körű együttműködésüket, segítségüket.

Az emlékútnak három fő célkitűzése van.

1. Megemlékezés a Baranya megyéből (is) az akkori Szovjetunióba 1944-ben elhurcolt magyar és német ajkú elődökre. Ennek része lesz - a fogadóintézménynek - a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet - küldetésének és napi munkájának a megismerése Beregszászon, az Európa-magyar Házban. Egyben az ottani GULAG - kiállítás megtekintése.

2. A Baranya megyei, Pécstől 15 km-re lévő Aranyosgadányban, a XX. ÉK-ART Nemzetközi Szobrász Táborban, Kovács Tamás harkányi szobrász által készített kopjafa ünnepélyes keretek között történő felállítása és megemlékezés a kárpátaljai Szolyvai Emlékparkban.

3. A kárpátaljai magyarság településeinek, közösségeinek, intézményeinek és emlékhelyeinek (a Munkácsi vár, a huszti vár és a Vereckei-hágó meglátogatása - a beregszászi, a munkácsi, a nagymuzsalyi és a szolyvai térségben, a falusi turizmus jegyében.

Forrás: Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület