Emléktáblát kapnak a pécsi ’56-os hősök, a Mecseki Láthatatlanok

2014. szeptember 20. szombat 09:47

Emléktáblát kapnak a pécsi ’56-os hősök, a Mecseki Láthatatlanok

A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület, az '56-os szervezetek és a pécsi önkormányzat együttműködése révén újabb emlékhellyel gazdagodik Pécs. A tervek szerint november negyedikén emléktáblát avatnak a Mecseki Láthatatlanok tiszteletére. 

Méltán lehet büszke a város az 1956-os forradalom és szabadságharc pécsi hőseire, akik azt követően is kitartottak, hogy a szovjet páncélosok november negyedikén lerohanták és megszállták Pécset.

Az ellenállás jelentős helyszíne volt a Mecsek szerpentinjei mentén, a Pálos templom feletti kanyarulatban található úgynevezett Mecsek kapu. Az erődszerű építmény fontos ellenállási pontja volt annak a védővonalnak, amelynél sikerült - kézigránátokkal és kézi fegyverekkel - megállítani a szovjet tankok előrenyomulását.

Az Oktatási és Kulturális Bizottság elé kerülő előterjesztés szerint november 4-től a hősök emlékét tábla őrzi majd a Mecsek kapu falán.

Az emlékhelyre az alábbi felirat kerül:
„Itt, a Mecsek kapunál állította meg az 1956. november 4-ét követő napokban egy maroknyi szabadságharcos a városunkba betört szovjet tankokat. Ez a környék a "Mecseki Láthatatlanok" hetekig tartó drámai harcának fontos helyszíne volt. A Pálos templomnál az orvost váró sebesülteket mentős ruhába bújtatott ávósok mészárolták le.

Tisztelgésül a hősök emléke előtt
Pécs Város Önkormányzata 2014".


Képünkön: szovjet tankok a 48-as téren. 

Fotó: PTE