Emlékművet állítottak a pécsi orgonakészítő tiszteletére

2016. október 28. péntek 16:29

Emlékművet állítottak a pécsi orgonakészítő tiszteletére

Angster József, a pécsi orgonakészítés atyja a ma Horvátországhoz tartozó Kácsfaluban született. Dr. Őri László pécsi alpolgármester és Bognár László a Kulturális és Köznevelési Bizottság elnöke részvételével pénteken emlékművet állítottak tiszteletére szülőfalujában.

Őri László kiemelte: a pécsi Angster Orgona- és Harmóniumgyár alapításának közelgő 150. évfordulójának apropóján készített emlékmű pécsi diákok és tanárok keze munkáját dicséri, hiszen azt a pécsi Angster József Szakgimnáziumban alkották meg.

Az alpolgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy jövőre ünnepeljük az utolsó gyárigazgató, Angster József születésének századik évfordulóját.

- A pécsi ipar és művészet egyik legnagyobb családja volt az Angster-család. Az 1867-ben alapított gyárból kikerülő hangszereket ma is a világ legjobbjai között tartják számon, az örökséget továbbvivő manufaktúra pedig ma is messze földre viszi Pécs jó hírnevét - mondta az alpolgármester.

A városvezető hozzátette: jövőre, a gyáralapítás 150. évfordulóján nagyszabású, megemlékezések lesznek, s színes programokkal igyekszik majd bemutatni Pécs orgonatörténelmét a fiataloknak.

 

Forrás: Pécs Polgármesteri Hivatala