Emelkedik a szemét-és vízdíj januártól, ha a közgyűlésen rábólintanak

2011. december 12. hétfő 18:49

Emelkedik a szemét-és vízdíj januártól, ha a közgyűlésen rábólintanak

Ha a december 15-i, csütörtöki közgyűlésen elfogadják dr. Nagy Árpád Csaba jogtanácsos két előterjesztését, januártól a vízdíj és a szemétdíj is jócskán drágulni fog. Az indoklás értelmében a szolgáltatás bevételeinek fedeznie kell a kiadásokat, ami csak jelen emeléssel oldható meg. 

A jogszabályok alapján a BIOKOM Kft. még november 30-án nyújtotta be előterjesztését a szemétdíj emelését illetően. Annak értelmében a kötelező hulladékkezelési közszolgáltatásba bevont gazdálkodó szervezetekre, intézményekre és magánszemélyekre érvényes hulladékkezelési közszolgáltatás díjait emelnék 2012. január 1-jétől.

Az emelés pontos összege csak a 2011. év költségeinek összegzése után állapítható meg, annyit viszont már most tudni lehet, hogy a BIOKOM Kft. előterjesztése alapján a díjkorrekció +7,3 %-os lesz az ipari-közületi, és +18,69 %-os a lakossági közszolgáltatás területén.

A BIOKOM Kft. a drágulást többek közt az egyre elterjedtebb szelektálás és az „eddig lakosságra át nem hárított díjelemek" számlájára írja. Utóbbi a közterületeken elhagyott szemét begyűjtésében, az illegális hulladéklerakók felszámolásában, a zöld hulladékok kezelésében és „egyéb városüzemeltetéshez kapcsolódó hulladékkezelési feladatokban" merül ki.

A vízért is többet kell leszámolni januártól, ha a közgyűlésen megszavazzák az ezt érintő javaslatot.

„A Tettye Forrásház Zrt. díjjavaslata január 1-jétől a víz- és csatornadíjakra 8,4 %-os díjemelés (bruttó), amely 6,69 % -os nettó díjemelést és az ÁFA 2 %-os növekedését jelenti" - áll az előterjesztésben.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 730,35 forintos lakossági díj helyett januártól 791,68 forintot fizethetnek a pécsiek a Tettye Forrásház Zrt. számításai szerint. A nem lakossági csatornadíj 357,75-ről 387,79-re emelkedik majd.


Képünk illusztráció.

EQM