Elutasította a bíróság a Zsolnay Zrt. által indított eljárást, sőt, meg is bírságolták a céget

2016. október 20. csütörtök 12:40

Elutasította a bíróság a Zsolnay Zrt. által indított eljárást, sőt, meg is bírságolták a céget

Jogerősen elutasította a cégbíróság a Zsolnay Zrt. Ledina Kerámia Kft.-szemben indított törvényességi felügyeleti eljárást, sőt, előbbit pénzbírsággal is sújtott, mivel a bíróság végzése szerint elhallgattak egy olyan tényt, amiről tudniuk kellett, hogy a per kimenetele szempontjából lényeges. 

A Pécsi Törvényszék Cégbírósága a napokban kelt végzésével helyt adott a Ledina Kerámia Kft. változásbejegyzési kérelmének, amire a tulajdonosváltás kapcsán került sor.

A cég képviseletét így már Erdei Viktor láthatja el ügyvezetőként. Ugyancsak ebben az eljárásban hozott döntést a bíróság a Zsolnay Zrt. törvényességi felügyeleti kérelméről is. A zrt. többek között azért kezdeményezte ezt, mert szerintük Erdei Viktor rendelkezik egy kétszáz forint névértékű részvénnyel a társaságban, s így a jogszabályok alapján nem tölthetne be vezető tisztséget egy ellenlábas cégben.

Csakhogy a perben bebizonyosodott, hogy Erdei még megválasztása előtt eladta a részvényét.

A bíróság megállapította azt is, hogy erről a tényről a Zsolnay Zrt.-nek is tudnia kellett, s mivel ezt elhallgatták, százezer forintos pénzbírságot is kell fizetnie a társaságnak, továbbá nettó tízezer forint eljárási költséget, valamint a 15 ezer forint felügyeleti eljárási illetéket is meg kell fizetnie.

M. B. - Fotó: Dittrcih Éva (archív)