Elúszhat a fideszes többség Komlón: két képviselő is külföldön vállal munkát, választás jöhet

2012. október 23. kedd 20:57

Elúszhat a fideszes többség Komlón: két képviselő is külföldön vállal munkát, választás jöhet

Határainkon kívül próbálnak szerencsét a komlói városi közgyűlésben helyet foglaló Simon János és Mink Ernő képviselők - értesült a Pécsi Újság.hu. Polics József polgármester hírportálunknak azt mondta, a fideszes politikusok három hónapos próbaidőre mennek egy külföldi céghez, ám amíg az időszak le nem telik, nem adják vissza mandátumukat. Ha azonban hosszabb távon is kint maradnak, előrehozott választások jönnek, ahol - az országos trendet figyelve - közel sem biztos, hogy a narancsos párt lesz a befutó. Ebben az esetben pedig oda a fideszes többség a városházán.

A kivándorlási hullám elérte a politika szintjét is, legalábbis erre utal, hogy a komlói közgyűlés két politikusa is külföldön keresi a jobb életet. 

Simon János és Mink Ernő döntése komoly gondba sodorhatja a városvezetést, a Fidesz ugyanis a tizennégy tagú testületben mindössze két fős többséggel rendelkezik az ellenzékkel szemben.

- Sokan próbálkoznak külföldön boldogulni, ez alól akkor sem kivétel az ember, ha történetesen politikus - reagált a képviselők döntésére Polics József (Fidesz), Komló polgármestere. A városvezető azonban gyorsan hozzátette: a városatyák döntése még közel sem végleges, hiszen mindketten három hónapos próbaidőn vesznek részt.

Polics szerint a kilencven nap leteltéig nem érdemes tartós távollétről beszélni, így januárig aligha pótolják a politikusok helyét a képviselő-testületben. És bár a törvény értelmében egy képviselő akár azt is megteheti, hogy egy évig nem vesz részt a közgyűlés munkájában, a komlói Fidesz nem szeretne támadási felületet nyújtani az ellenzéknek.

- Ha az élet úgy hozza, hogy a képviselők a próbaidő letelte után is külföldön maradnak, időközi választást kell kiírni, az érintettek ugyanis egyéni választókörzetben szerzett mandátummal jutottak be a képviselő-testületbe - mondta. 

Eegy előrehozott választás mindenesetre rizikót jelenthet a Fidesz számára, hiszen - bár erről nem áll rendelkezésre reprezentatív felmérés -, vélhetően az egykori bányászvárosban is megkopott a kormányzó párt népszerűsége.

Képünkön: munkában a komlói közgyűlés. 

Palotás P.