Eltunyult a pécsi gyerekek negyede: alig mozognak, egészségtelenül táplálkoznak

2016. május 23. hétfő 16:58

Eltunyult a pécsi gyerekek negyede: alig mozognak, egészségtelenül táplálkoznak

Súlyos problémával állunk szemben: minden negyedik-ötödik pécsi lurkó elhízottnak számít, ez pedig komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Városunkban egyedülálló kutatás folyik annak érdekében, hogy a helyzet javuljon. 

Mint arról hírportálunkon nemrég beszámoltunk, nagy port kavart a hír, hogy a pécsi óvodákból kitiltották az egészségtelen rágcsálnivalókat és édességeket. A gyerekkori elhízás területén számos érdemeket szerző professzor, dr. Molnár Dénes szerint helyes döntés született.

- Az eddigi állapotot ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor valaki nem dohányzik, ám mások folyamatosan az orra alá fújják a füstöt. Ugyanez történt azokkal a szülőkkel és gyerekekkel, akik figyelnek az egészséges táplálkozásra - fogalmazott.

Szerinte az, hogy eddig gyakorlatilag minden ellenőrzés nélkül be lehetett vinni ételeket, ellentmond a közétkeztetésben nemrég elindított reformnak.

- Figyelni kell azonban arra, hogy a szülők ne utasításként fogják fel az új szabályokat, ezért érdemes meggyőzni, tájékoztatni őket, miért is született ez a döntés - adott tanácsot a döntéshozóknak.

A professzor szerint meg kell érteni, hogy a gyerekkori elhízás hatalmas problémává vált az elmúlt években.

- Rossz a helyzet. A serdülők huszonöt, az óvodások és kisiskolások pedig húsz százaléka elhízott. A pécsi gyermekeknek rettentő rossz a fizikai aktivitása, nagyon sokat ülnek a televízió vagy a számítógép előtt. E mellett kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, sőt még keveset is alszanak. Nagy probléma, hogy a fiatalok körében népszerűek a cukrozott italok - festette le a szomorú valóságot.

Annak érdekében, hogy a lurkók fittebbek és egészségesebbek legyenek, Pécsett tavaly novemberben egy úgynevezett gyermek-prevenciós központ kezdte meg működését. Az egyetem berkein belül működő műhelyben már javában zajlik egy országos megelőző kampány kidolgozása, amelynek során főként a gyerek első ezer napjára fókuszálnak.

A kutatás eredményei, amint megszületnek, eljuttatják az illetékes kormányzati és döntéshozó szervekhez is.

Képünk illusztráció.

Palotás P. - Fotó: iStock