Első körben 30 főt a Városházáról küldenek el, aztán a cégek jönnek - nemhivatalos részletek

2014. november 26. szerda 12:16

Közleményt adott ki a Városháza Páva Zsolt szerdai sajtótájékoztatójáról, melynek során a polgármester egy héttel ezelőtti bejelentéséről beszélt bővebben. Akkor azt mondta, új korszak kezdődik Pécsett a helyi gazdaságban. 

Páva új munkahelyek létrehozásáról és Pécs versenyképességének javításáról is beszélt, de kiemelte, hogy az ehhez szükséges átszervezéseket magukon kezdik.

- Csak akkor beszélhetünk valódi versenyképességről, ha az önkormányzat is megteremti ennek feltételeit, ezért elsőként magunkon kezdjük a változtatást. Változtatunk a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat gazdasági társaságainak működésén, szervezeti keretein és gazdálkodásán is. Ennek elengedhetetlen feltétele a Pécsi Versenyképességi Program elindítása.

Ami az új cégstruktúráról eddig kiszivárgott

Úgy tudjuk, a városházi tervek szerint a Pécs Holding a jövőben csak a vagyonkezeléssel, üzleti célú ingatlanhasznosítással foglalkozik majd, míg a mostanáig hozzájuk tartozó városi tulajdonú cégek jó részét átteszik az eddig nem túl hangsúlyos szerepet kapott Eszközkezelőhöz. Valószínűnek tűnik a BIOKOM megerősítése is, hiszen bár a vállalat hulladékkezelő részlege jövőre állami irányítás alá kerül, a város napi működtetéséért a dr. Kiss Tibor-vezette menedzsment lesz a felelős. Ugyancsak az azonnali tervek között szerepel a városmarketing felélesztése és a városi cégek marketingjének, kommunikációjának összevonása. A részletek még nem ismertek.
A polgármester bejelentette, első körben harminc városházi dolgozótól válik meg a hivatal.

- Mindent a várható feladatokhoz és kihívásokhoz igazítunk. Ezzel megszüntetünk számos felesleges munkakört, kiküszöböljük a párhuzamosságokat, gyorsabbá és rugalmasabbá tesszük az ügyintézést. Fél év alatt a versenyképességi program valamennyi lépését megtervezzük és eldöntjük. Ennek eredményeként Pécs olyan szervezetet alakít ki, amely alkalmassá válik a befektetők ösztönzésére, új gazdasági szereplők megnyerésére. Ezzel új munkahelyek jöhetnek létre, megerősödhet a város gazdasága.

Hozzátette, miként más területeken - például a kultúrában vagy a közösségi közlekedés fejlesztésében és a közüzemi szolgáltatásokban -, úgy a munkahelyek teremtésében és a gazdaság megerősítésében is az élmezőnybe szeretne Pécs tartozni Magyarországon.

A Pécsi Újság úgy tudja, a városi cégek vezetőinek tegnap tartott tájékoztatót Girán János alpolgármester, aki bizonyos területek összevonásának tervéről és az ezzel kapcsolatos racionalizálás részleteiről tájékoztatta a gazdasági vezetőket (lásd keretes írásunkban - a szerk.)