Előzetesbe került az egyik román útlevél-hamisító

2017. január 09. hétfő 14:18

Előzetesbe került az egyik román útlevél-hamisító

A Pécsi Járásbíróság január 8-án egy román férfi előzetes letartóztatását rendelte el egy hónapra, hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény alapos gyanúja miatt.

A román férfi 2016. február 3-án, további 6 ismeretlen személlyel, bűnszervezet tagjainak együttműködésével a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Kormányablak Osztály egyik hivatalában egy román férfi honosítási okiratának felhasználásával útiokmány igénylése iránti kérelmet nyújtott be.

Az egyik kormányhivatalnok közreműködésével kiadtak egy magyar magánútlevél, mely valótlan tartalmú, mivel az igénylő nő arcképmását, de a gyanúsított román férfi személyi adatait tartalmazza. Ekként a kormánytisztviselő eljárása során hamis közokirat kiadásában működött közre, hivatali kötelességét anyagi előnyért megszegve.

A kormányhivatalnok és 14 társa ellen a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. december 8-án a Pécsi Járásbíróságra, előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot.

A gyanúsítottat elfogatóparancs alapján fogták el.

A bűncselekmény kiemelt tárgyi súlyára, a várható büntetés súlyosságára is tekintettel tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított megszökne, elrejtőzne.

A határozat ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.

 

Forrás: Pécsi Törvényszék