Előzetes letartóztatásba helyezték a pécsi szurkálót

2015. június 30. kedd 14:36

A bíróság megítélése szerint fennáll szökésének, elrejtőzésének a veszélye, ezért három, garázdasággal gyanúsított társával egyetemben elrendelték annak a pécsi, tizenhét éves fiúnak az előzetes letartóztatását, aki szombatra virradó éjjel megkéselt két férfit. 

A Pécsi Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte hétfőn az emberölés kísérletével gyanúsított tizenhét éves fiatalembert, aki szombatra virradó éjszaka megkéselt két férfit egy pécsi szórakozóhely előtt, a Rákóczi úton.

Három, a csetapatében részt vett, garázdasággal gyanúsított társa szintén előzetes letartóztatásba került. Valemennyiük esetében úgy ítélte meg a bíróság, hogy fennáll szökésük, elrejtőzésük veszélye.

Amint arról beszámoltunk, a rendőrség tájékoztatása szerint szombaton 2 óra 45 perc körül a Rákóczi úton egy szórakozóhely előtt egy hatfős társaság szóváltást követően összeverekedett két férfival, majd a dulakodás közben a nagyobb létszámú csoportból egy fiú késsel támadt a két férfira, akik az elsődleges adatok szerint súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek.

A segítségükre siető harmadik férfi könnyű sérülést szenvedett, őt fejsérüléssel szállították kórházba.

A nyomozóhatóság összesen hat embert vett őrizetbe az esettel összefüggésben, közülük ketten viszont már szabadlábra kerültek.

A Pécsi Törvényszék közleménye:

„A Pécsi Járásbíróság 2015. június 29. napján elrendelte egy 22 éves, valamint 3 fiatalkorú pécsi férfi előzetes letartóztatását emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt 1 hónap időtartamra.

A nyomozás eddigi adatai szerint fk. U. M, C. J., fk. M. D. és fk. M. E. gyanúsítottak társaikkal, P. A. és fk. K. A. gyanúsítottakkal szórakoztak 2015. június 26. napján az esti órákban és Pécs belvárosában több szórakozóhelyen is voltak.

2015. június 27. napján 02 óra körüli időben egy pécsi szórakozóhelyhez mentek, ahol a szórakozóhely előtti utcarészen vitatkozni kezdtek Sz. D. sértettel, akit leütöttek, majd a földre került sértettet körbevették és rugdosták. Fk. U. M. gyanúsított a földön fekvő Sz. D. sértettet a nála lévő késsel négy alkalommal hátba szúrta.

A szúrások a sértett tüdejét érték, ezért akut, életveszélyes állapota miatt gyors orvosi beavatkozásra volt szükség élete megmentéséhez.

Sz. D. sértett bántalmazását észlelő B. I. sértett a gyanúsítottakhoz lépett és felszólította őket magatartásuk abbahagyására, ezért az alapos gyanú szerint fk. U. M. gyanúsított B. I. sértetthez lépett és őt a kezében tartott késsel nagy erővel hasba szúrta. A szúrás következtében B. I. sértettnél akut, életveszélyes állapot alakult ki, a gyors orvosi beavatkozás mentette meg életét.

A gyanúsítottak erőszakos magatartását észlelte R. I. sértett is, aki szintén felszólította őket magatartásuk abbahagyására, ezért közülük többen a sértetthez léptek, körbevették, ütni, rúgni kezdték, melynek következtében R. I. eszméletét vesztette, a sértett fejsérülései 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérülések.

A gyanúsítottak az elkövetés helyszínére együtt érkeztek, onnan együtt távoztak, így magatartásukat szándékegységben tanúsították, Sz. D. és R. I. sértettek bántalmazásában több gyanúsított is részt vett, és jelenlétükkel egymás magatartását biztosították.

A gyanúsítottak közterületen tanúsított erőszakos magatartása alkalmas volt megbotránkozás, riadalom keltésére.

A bíróság álláspontja szerint az eljárás alapjául szolgáló bűncselekmény kiemelt tárgyi súlya és törvényi fenyegetettsége miatt a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén tartani lehet attól az eljárás jelenlegi szakaszában, hogy a hatóság elől elszöknének, elrejtőznének, így a büntetőeljárás sikerét veszélyeztetnék, valamint a gyanúsított esetében a bűnismétlés veszélyétől is tartani kell, mivel velük szemben személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt korábban megindult büntetőeljárás hatálya alatt tanúsították jelen magatartásukat."

EQM