Elmarad az e hétvégére tervezett pécsi Utazás Kiállítás - az internet mindenkit padlóra küld?

2015. március 06. péntek 15:31

Elmarad az e hétvégére tervezett pécsi Utazás Kiállítás - az internet mindenkit padlóra küld?

Nem lesz idén Pécsett Utazás Kiállítás, melyet a hétvégén rendeztek volna meg a Zsolnay Negyedben.

Ferenczy Tamásnak, a Fair-Expo Kft. ügyvezető igazgatójának, a főszervezőnek köszönhetően immár öt éve sikeresen zajlottak a kiállítások az utazni, tájékozódni vágyók körében. Most ez az első alkalom, hogy „mivel nem volt elég turista, nem indult a busz", tréfálkozik a szakember. 

Valóban kevés volt a jelentkező, teszi hozzá, a pécsi irodák közül mindössze négyen-öten érdeklődtek, de a vidékiek száma is messze elmaradt a korábbi évektől. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatóságai maradtak el, s ez lecsökkentette a lehetőségeket a pécsi vásár ajánlásában, reklámjában, promóciójában. A tőlünk távoli régiókból megjelenő idegenforgalmi szakemberek standjai nélkül nagyon szegényes lett volna választék.

A legutolsókig kitartott a 25 éves pécsi Ikarosz iroda, melynek ügyvezető igazgatója, Pandurics István nagyon fájlalja a lehetőség elmaradását.

Korábbi jó tapasztalatai arra ösztönözték, hogy meghívja, a görög partner cégeit is, s miután későn kapott értesítést arról, hogy elmarad a kiállítás, már nem tudta őket lemondani. Az Ikarosz a hétvégén egy „magánkiállítást" szervez, melyet a Király utcai irodája környékén rendez meg, kis kárpótlásként. Pandurics sajnálja, hogy sem a város, sem a kamara nem segített nekik, tulajdonképpen érthetetlennek is tartja, hogy miközben ragyogó gazdasági eredményekről hallunk folyton, mindössze tizenöt kiállító jelentkezett erre a kiállításra. 

A Grand Tours húsz éven keresztül évente jelent meg a pécsi Utazás Kiállításon, de már tavaly sem mentek ki a Zsolnay Negyedbe, mert úgy ítélte Müller Ági ügyvezető igazgató, hogy "nehezen megközelíthető a helyszín, kevés az érdeklődő, drágák a belépőjegyek és nagyon sokba kerül az iroda számára a megjelenés", a várhatóan kevés haszon pedig még inkább távol tartotta őket. Sokkal jobb helyszín volt a Sportcsarnok, de még az Expo is a buszos megközelíthetőség miatt, állítja az igazgatónő.

Mindkét utazási iroda ugyanakkor keresi a saját megoldásokat, így a Grand Tours a törzsvendégeinek külön kis vásárt rendezett, nagy sikerrel.

Sokan vészharangokat kongatnak, mondván leáldozóban az utazási irodáknak, de az általunk megkérdezett utazásszervezők véleménye szerint az önálló internetes foglalások nem csökkentik az ő lehetőségeiket. Mindketten növekvő számú vendégkört említenek, akik változatlanul keresik a megbízható partnert az irodákban. Ők nem elégszenek meg az internetes kínálattal, hiszen az sokszor becsapós ("nem is ott, nem is olyan, mint ahogy ígérik, ábrázolják)", teszik hozzá.

Ferenczy Tamás nem csügged, jövőre biztosan lesz kiállítás - állítja, de szakosodnak. Ő és társai az ökoturizmus, a nemzeti parkok és az aktív turizmus témában gondolkodnak, korábban elkezdik a szervezést, s a kiállításhoz kapcsolódó konferenciák, s más szakmai programok is a szakosodott vásárhoz igazodnak majd.

Képünkön: Pandurics István, az Ikarosz iroda ügyvezető igazgatója

Hárságyi Margit - Fotó: Dittrich Éva