Elképesztő fordulat a pécsi egyetemi vesztegetés ügyében: megszüntették az eljárást

2016. június 14. kedd 11:29

Frissítve: 2016. június 14. kedd 14:39

Elképesztő fordulat a pécsi egyetemi vesztegetés ügyében: megszüntették az eljárást

Kedden délelőtt kihirdetett határozatában ügy döntött a Győri Törvényszék, hogy megszüntetik az eljárást a pécsi egyetemi vesztegetés ügyként elhíresült perben. Az ügy fővádlottja, a Pécsi Tudományegyetem gazdasági főigazgatója a Pécsi Újság.hu-nak nyilatkozva azt mondta, elégtételt érez.

Az egyelőre nem jogerős döntés szerint a bíróság minden vádlott és minden vádpontot beleértve megszüntette az eljárást a Pécsett 2010-ben kirobbant egyetemi vesztegetési ügyben.

Az ügyészség fellebbezett, így a végső szót az ügyben a Győri Ítélőtábla mondja majd ki. 

Imhof Gábor, a Pécsi Tudományegyetem volt gazdasági főigazgatója, a per elsőrendű vádlottja lapunknak nyilatkozva azt mondta, óriási elégtételt érez. Hozzátette, kezdettől fogva hangsúlyozta, koncepciós, törvénytelen eljárásról van szó, utóbbira egyébként a bíró az indoklásban utalt is. 

- Huszonhét embernek az életét törték derékba, az enyémet is, amikor hat évvel ezelőtt kommandósok törtek rám a házamban. Amint az ítélet jogerős lesz, természetesen benyújtom a kártérítési igényemet, most azonban csak hatalmas megkönnyebbülést, boldogságot érzek - fogalmazott a volt főigazgató. 

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 tavaszán indított nyomozást, melynek során huszonkilenc embert gyanúsított meg azzal, hogy bűnszervezetet alkotva csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több, mint 100 millió forint kárt okoztak. A vádirat lényegében ugyanezt tartalmazta.

A Győri Törvényszék szóvivője, Máté Kinga az MTI-nek elmondta, hogy a vádirat hiányosságai miatt szüntette meg a bíróság a huszonhét ember ellen, költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények - egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás - miatt indult büntetőpert.

Hozzátette: az eljárás megszüntetése nem felmentő rendelkezés, mert a bíróság nem az ügy érdemében, a vádlottak büntetőjogi felelősségének kérdésében döntött, ezért ha az ügyészség a bűncselekmény elévülési idején belül a vádiratot a felhívásban szereplő módosításokkal benyújtja, az az ügy folytatását eredményezheti.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva/archív