Elképedtek az ott lakók: mégis társasház épül a bontandó Magasháznál

2014. július 30. szerda 12:01

Elképedtek az ott lakók: mégis társasház épül a bontandó Magasháznál

A Megyeri téren lakók már évek óta elkeseredetten szemlélik lakókörnyezetük állapotának romlását. Ismert, az önkormányzat legutóbb mélygarázs-komplexumot álmodott a területre, amelynek szükségességét a Magasház tervezett közigazgatási központtá alakítása tette volna érvényessé. Ám a kormányzati központ nem épül meg, a Magasházat hónapokon belül lebontják, így a mélygarázs kialakítására sincs szükség. (A Megyeri térrel kapcsolatos korábbi írásaink közül néhányat lásd a kapcsolódó anyagok között jobbra - a szerk.) Dr. Partos János, a Polgármesteri Kabinetiroda helyettes vezetője szerint a területen élők akkor fordulhatnak bírósághoz, ha a kivitelezés kárt okoz nekik vagy akadályozza őket jogaik gyakorlásában.

Évek óta meredezik az ég felé az a két daru, amelyek egy hetvenlakásos társasház megépítéséhez szükséges munkálatok elvégzéséhez lennének szükségesek. A beruházás néhány éve megakadt, miután az önkormányzat inkább mélygarázsokat építtetett volna a terület alatt, a szomszédos Magasház kormányzati szolgáltató központtá alakításához kapcsolódóan. Miután azonban az üres szellemtornyot hamarosan lebontják, nincs szükség a földalatti parkolóhelyekre sem.


Az immár több esztendeje csúf látványt nyújtó terület sorsa azonban - úgy tűnik - rendeződni fog, igaz, nem a környéken lakók megelégedésére. A lakók korábban tiltakoztak ugyanis a társasház megépítése ellen (s a városvezetés sem tartotta oda valónak a beruházást). Ám a munkálatok most újabb lendületet vettek - s az önkormányzat sem tehet semmit. Az építésügyi hatósági eljárást ugyanis - kizárás okán - nem a polgármesteri hivatal folytatta le.

-A jogerős építési engedély alapján, annak időbeli hatálya alatt, az építtető jogosult az engedélyezett munkákat elvégezni, ebben nem lehet megakadályozni. Legfeljebb a kivitelezés szabályszerűségét, az engedélyben foglaltak betartását lehet ellenőrizni, s fellépni a szabálytalanságokkal szemben. A szabályszerűséget - és ennek keretében a szomszédok maximális kíméletét - azonban minden körülmények között meg kell követelni - közölte érdeklődésünkre dr. Partos János, a Polgármesteri Kabinetiroda helyettes vezetője.

A városnak tehát nincs már beleszólása abba, hogy mi lesz a szóban forgó területen, a szomszédok is csak annyit tehetnek, hogy amennyiben a kivitelezés kárt okoz, vagy jogaik gyakorlásában zavarja, akadályozza őket, a bírósághoz fordulhatnak.

Mindezeken túl nem elhanyagolható szempont, hogy a pár méterrel arrább található Magasház sorsa is eldöntetett, hamarosan lebontják. Kérdés, hogy a bontási munkálatok nem veszélyeztetik-e a társasház építését?

Partos doktor szerint nem.

- A kivitelezési munkák során számos olyan jogszabályi előírást is be kell tartani, melyek a biztonságos munkavégzést szolgálják. E szabályok betartásáért felel a kivitelező, illetve az építtető, és a szabályszerűséget ellenőrizheti az építésfelügyeleti, valamint az építésügyi hatóság is. Jogszabálysértés észlelése esetén pedig jogkövetkezményeket lehet alkalmazni. Természetesen az érintett kivitelezőknek szükségessé válhat az egymással való egyeztetése, amennyiben a munkálatok végzése esetlegesen kölcsönös hatást gyakorolna a másik területre.

Képünk egy korábbi állapotot tükröz.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva