Életet mentett: Ujpál Norbert azonnal a tóba esett férfi után ugrott

2017. július 26. szerda 14:53

Életet mentett: Ujpál Norbert azonnal a tóba esett férfi után ugrott

Percekig tartó küzdelem árán maradt életben egy középkorú férfi, aki kedden zuhant a Balokányban található tóba. Szerencséjére a vízparti épületben dolgozó Ujpál Norbert észlelte, hogy nagy a baj. Kimentette, majd a járókelőkkel közösen újraélesztették.

Nem akármilyen tettet hajtott végre a Pepita Kultúrtérben dolgozó Ujpál Norbert, nagyrészt neki köszönheti életét egy negyvenöt év körüli férfi.

- A kollégámmal a tó melletti épület bejárati ajtaja előtt ültünk. Felfigyeltünk egy emberre, aki felállt egy padról, furcsa mozgással útnak indult, ám nem sokkal később megállt. Még beszéltünk is arról, nehogy beleessen a tóba - idézte fel az eseményeket.

A baleset pedig megtörtént.

- Pár percre bementem az irodába, mire visszaértem, a férfit már nem láttam, a víz viszont hullámzott. Azonnal kiabáltam, hogy baj van.

Munkatársával együtt a segítségére indultak, közben pedig egy éppen arra járó fiatalember is csatlakozott hozzájuk. Vízbe ugrottak, az elmerült férfit több percig tartó keresés után lelték meg.

Elsírta magát

Ujpál Norbert ugyan a keddihez hasonló helyzetbe még nem került, de évekkel ezelőtt már segített egy embertársán. Elmondta, egy baleset sérültjének adott vért a mentőautóban „karból karba".
Mint fogalmazott, a mostani történtek csak a rendőrségi jegyzőkönyv felvétele után tudatosultak benne. Nem szégyelli, sírva fakadt.

- Többször alámerültünk, de nem találtuk. A tó ezen a részen nagyjából két méter mély a víz. Ez persze nagyban megnehezítette a helyzetet. Egyszer csak a lábammal beleakadtam a férfibe, majd sikerült elkapnom a kezét. Nehéz volt felhúzni, de végül sikerült a partra vinni.

A bajba jutott bőre elszíneződött, nem lélegzett. Közben egy járókelő hölgy is csatlakozott a mentést végzőkhöz, vele együtt kezdték meg az újraélesztést. Nagyjából egy perc után sikerrel jártak, az orvosnak már úgy adták át, hogy a légzése beindult.

- Nincs egészségügyi végzettségem, körülbelül húsz évvel ezelőtt, a jogosítvány megszerzésekor tanultam újraélesztést. Szerencsére a lányom most jár a tanfolyamra, segítettem neki a felkészülésben, így az én emlékeim is frissültek - mondta.

Felvetettük, sokak szerint új hőse van Pécsnek Ujpál Norbert, illetve a mentésben résztvevők személyében, ám ő úgy fogalmazott, "bárki hasonlóan cselekedett volna, akibe emberség szorult".

Információink szerint a tóba zuhant férfi állapota stabil, kórházban ápolják.

Palotás Péter - Fotó :Dittrich Éva