Életeket menthetnek a Pécsi Kereskedelmi Központban

2014. április 16. szerda 11:23

A Pécsi Kereskedelmi Központ automata újraélesztő készüléket vásárolt. Szükség esetén nemcsak az irodaházban tartozódóknak, hanem a környéken élő vagy közlekedő rászorulókon is segítenek.

A defibrillátorral jelentősen nő az esélye a sikeres újraélesztésnek. A kereskedelmi központ portaszolgálatának munkatársai kaptak képzést a készülék használatáról.

A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Kórházon kívül az esetek 65-85 százalékában ritmuszavar, ún. kamrafibrilláció áll a hátterében. A kamrafibrilláció a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége, mely a szívnek a mechanikai működését - a normális összehúzódását - teszi lehetetlenné. Habár legtöbbször szívbetegeket érint, tudni kell, hogy hirtelen szívhalál bárhol, bárkinél - akár figyelmeztető jel nélkül is - bekövetkezhet.

A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelése a defibrillálás, mely során áramot vezetnek keresztül a szíven.

Utóbbi évtizedek technikai vívmánya az automata külső defibrillátor (Automated External Defibrillator, AED), amelynek segítségével a defibrillálást már a laikus elsősegélynyújtó is képes elvégezni - jóval a mentő megérkezése előtt. A készülék a beteg mellkasára helyezett elektródapáron keresztül elemzi a beteg szívritmusát, felismeri a kamrafibrillációt és a ugyanazon az elektródapáron keresztül automatikusan leadja a sokkot.