Élet költözik a déli Ipari Parkba: még az idén építkezésbe fog egy cég, s el is kezdik a termelést

2016. március 08. kedd 16:57

Élet költözik a déli Ipari Parkba: még az idén építkezésbe fog egy cég, s el is kezdik a termelést

Nem marad már sokáig üresen a Pécs Déli Ipari Park. Dr. Fülöp Krisztina projektmenedzser érdeklődésünkre elmondta, folyamatosak a tárgyalások az érdeklődő cégekkel, egy beruházó pedig hamarosan neki is lát az építkezésnek, aztán a termelést is beindítja.

Jelentős fejlesztések történtek az elmúlt években a 2014-ben átadott pécsi déli ipari parkban. Most végre úgy néz ki, a befektetett energiának - és persze pénznek - rövidesen munkahelyekben mérhető eredménye is lesz.

- A jelenleg tervezett, illetve megvalósítás alatt lévő beruházások kifejezetten a vállalkozások konkrét igényeinek való megfelelés miatt szükségesek. A beruházói megkeresések az elmúlt időszakban megszaporodtak, a tárgyalások pedig felgyorsultak. Különösen a gépipar, a logisztika, az elektronikai ipar területéről élénk az érdeklődés - nyilatkozta munkatársunknak dr. Fülöp Krisztina, az ipari parkot működtető Ipark Kft. projektmenedzsere.

Busz jár majd az ipari parkba

A dolgozók eljutásán biztosan nem múlik a déli ipari park felfutása. Az Ipark Kft. és a pécsi önkormányzat egyeztetés eredményeképpen a tömegközlekedés megszervezése kedvezményesen, illetve díjmentesen biztosítható a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató cégek számára.

Hogy pontosan melyik cégek fontolgatják, hogy a város déli határába költöznek - illetve, hogy mikor szánnák el magukat erre a lépésre -, egyelőre nem adnak tájékoztatást. Konkrét információkat ugyanis csak a szerződések megkötése után adnak ki.

- Annyi azonban már most elmondható, hogy az első hazai beruházó az idén elkezdi építkezését fejlesztési területünkön, betelepül az ipari parkba, és megkezdi termelő tevékenységét - közölte.

Az ipari park jó elhelyezkedése, a sztráda és a repülőtér közelsége önmagában nem elég ahhoz, hogy sorban álljanak a betelepülni vágyó cégek. Mint megtudtuk, a déli ipari parkba költöző vállalkozások öt évig kedvezményt kapnak az építmény-, illetve a telekadót illetően. E mellett a helyi kis- és közepes vállalkozásoknak kedvezményes telekajánlatot biztosítanak. Az iparűzési adóból azonban nem szedhet be kevesebbet tőlük a város, mint a máshol működő cégektől, erre jogszabály kötelezi az önkormányzatot.


Képünk az ipari parknál készült - a befektetőkért is zajlik a verseny.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva