Elektromos buszok jöhetnek Pécsre - a belvárosban állítanák őket forgalomba

2015. május 25. hétfő 09:30

Elektromos buszok jöhetnek Pécsre - a belvárosban állítanák őket forgalomba

Huszonnégy elektromos autóbusz vásárlására írt ki közbeszerzési eljárást a pécsi önkormányzat. A környezetbarát járműveket a tervek szerint még idén forgalomba állítanák a belvárosban. A buszok két és félmilliárdba kerülnek, azonban a városnak nem kell a zsebébe nyúlnia, uniós forrásokból fedeznék a megvásárlásukat.

Tavaly már kipróbálhattak a pécsiek az elektromos hajtású autóbuszokat, szeptemberben egy magyar cég által fejlesztett prototípus rótta a megyeszékhely útjait. A jármű bemutatóján Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt mondta, az egészségesebb Pécs érdekében elektromos buszokat fognak munkába állítani, hogy tisztább legyen a város levegője.

Azt ugyan még nem tudni, hogy a Pécset látott, avagy más gyártó buszaival, de a terv még idén megvalósulhat: a közgyűlés már döntött az e-buszok vásárlását célzó pályázat kiírásáról, valamint arról is, hogy a huszonnégy, összesen mintegy két és félmilliárd forintba kerülő járművet az előző uniós pénzügyi költségvetési ciklus úgynevezett maradványpénzeiből vennék meg.

Amennyiben az önkormányzat elképzelését támogatják a döntéshozók, a buszok a városnak nem kerülnének pénzébe, mivel beszerzésükhöz nincs szükség önerőre.

Száznegyven kilométeres hatótáv

A Pécsett bemutatott, magyar fejlesztésű autóbusz tisztán elektromos hajtással működik, és a pécsi próbautakon a speciális domborzati viszonyok között vizsgázott. A három év alatt 30 mérnök és beszállító által fejlesztett busz korróziómentes, fenntartása és karbantartása olcsóbb, mint a hasonló méretű, más típusú járműveké. Az elektromos busz egy feltöltéssel 130-140 kilométert képes megtenni.

 

A pályázat ellenben csak akkor lehet sikeres, ha még idén lezárul az ügylet, ez feltétele a forrás odaítélésének. Ennek megfelelően a tervek szerint a buszok még idén, az év végéig forgalomba állhatnak: a belvárosban járnak majd, a világörökségi és a NATURA 2000-es oltalom alatt álló területeken.

A minderről döntő közgyűlésen az ellenzék is támogatta a buszok megvásárlását, az előterjesztést egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Az ÖPE képviselője, Kőváros János az ülésen megjegyezte, az elektromos buszok beszerzésének terve egyezik az elfogadott városfejlesztési koncepcióban és az energia-stratégiában foglaltakkal is, mivel általuk a közlekedés kevesebb költséggel, korszerűbb buszokkal és környezetkímélő módon működhet.

Képünkön: Páva Zsolt (jobbra) a magyar fejlesztésű e-busz tavalyi pécsi bemutatóján.

M. B.