Elege lett, kilépett a Civil Mozgalomból

2010. február 18. csütörtök 18:45

Elege lett, kilépett a Civil Mozgalomból
Fodor Ibolya, a Seres Mária nevével fémjelzett Civil Mozgalom (CM) - amely szervezet a képviselők költségtérítésével kapcsolatos népszavazási kezdeményezés révén vált országosan is ismertté - volt Baranya megyei vezetője sorolja azokat az indokokat, amelyek miatt egyre többen lépnek ki a szervezetből. Mint mondja, rendezetlenek a tagsági viszonyok, nem ismeretes az országos listán szereplő képviselőjelöltek kiléte, név nélküli kopogtatócédulákat gyűjtenek a kampány során, s folyamatosan gyűjtik a személyes adatokat is, nem tudni mi célból.

A kertvárosi kezdeményezéseiről ismertté vált Fodor Ibolya (korábbi, vele kapcsolatos cikkeinket lásd a "Kapcsolódó írások" között, jobbra - a szerk.) és másik nyolc megye vezetője által aláírt, Seres Máriának nemrég elküldött levélben a vezetők a mozgalom érdekére hivatkozva kértek tájékoztatást, illetve tudatták, hogy hiányolják a szervezetből a civil kontrollt és társadalmi részvételt.

A levélben megfogalmazott tíz pont között egyebek mellett szerepel, hogy végre nyilvánosságra kellene hozni a megyei és országos listákon szereplő jelöltek névsorát, illetve, hogy az esetlegesen elérendő 1 százalékosnál nagyobb arányú támogatottság esetén ki dönthet majd az állami támogatás felhasználásáról. A megyei vezetők a személyes adatokat kezelő adatbázis megfelelő és biztonságos kezelésére is javaslatot tettek, hiszen attól tartanak hogy azok előbb-utóbb illetéktelen kezekbe kerülnek.

Ez utóbbi azért is fontos, mert Seres Mária - aki többször is hangoztatta civil és négygyermekes családanya mivoltát - jelenleg is tagja a Magyar Szociális Zöld Pártnak (MSZZP), amely legutóbb 2008 őszén került az újságok címlapjára az elhíresült Tomcat-féle ferencvárosi választási botrány kapcsán. Akkor az általuk leadott 1165 ajánlószelvényből 1152 érvénytelennek bizonyult - mint kiderült, nem eredeti, hanem fénymásolt cédulákat próbáltak érvényesként leadni.

Mindazonáltal az adatgyűjtés - és a titkos jelöltlista - Fodor Ibolya szerint felveti a kérdést, hogy valójában nem a (Seres Mária férje, Stekler Ottó által alapított) MSZZP részére történik-e az ajánlószelvények név nélküli gyűjtése?

A megyei vezetők levelét Seres Mária személyes sértésnek vette - állítja Fodor Ibolya, ám előrelépés nem történt az ügyben. Ennek egyenes következménye, hogy rohamosan zsugorodik a tagság, folyamatosan lépnek ki az aktivisták és szimpatizánsok a mozgalomból (vagy pártból?) - ráadásul lemondott a mozgalom további támogatásáról egy - a volt vezető által megnevezni nem óhajtott - amerikai-magyar üzletember is, aki eddig nem kevés áldozatot hozott a „jó ügy" érdekében.

Fodor Ibolya szerint a történtek után egyetlen képviselőjelöltje maradt a CM-nek Pécsett - az egyes választókerületben Néma József személyében.

HLB